ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правозахисні та медійні організації вимагають від РФ припинити переслідування незалежних журналістів у Криму

21.01.2020, 13:14
Фото –TV Rain
Фото –TV Rain

Українські правозахисні та медійні організації вимагають від Росії припинити переслідування незалежних журналістів у Криму та скасувати заборону на в’їзд. Від органів державної влади України очікують відкриття кримінального провадження за фактом незаконної заборони в’їзду до Криму журналістові Тарасу Ібрагімову.

Про це йдеться в заяві правозахисних і медійних організацій з приводу заборони в’їзду до Криму журналіста Тараса Ібрагімова.

“Такими діями держава-окупант Російська Федерація намагається перетворити Крим на “інформаційне гетто” і позбавити можливості працювати там навіть тих нечисленних фрілансерів, які, незважаючи на ризики і загрози, продовжували їздити до окупованого півострова. Це є порушенням статті 10 і статті 2 Протоколу №4 до Конвенції про захист прав людини та основних свобод”, – йдеться в заяві.

Автори заяви нагадують, що це вже не перший випадок заборони в’їзду до Криму українським журналістам, які висвітлюють репресії і порушення прав людини. Так, 24 листопада 2018 року окупаційна влада на десять років заборонила в’їзд до Криму українській журналістці Альоні Савчук. 18 лютого 2019 року в’їзд до Криму було також на дев’ять років заборонено фотожурналістці Аліні Смутко.

У зв’язку з цим автори заяви вимагають від Російської Федерації припинити переслідування незалежних журналістів у Криму, скасувати заборону на в’їзд та забезпечити безперешкодний доступ до Криму українським журналістам, щоб вони могли вільно виконувати свою роботу.

Від органів державної влади України заявники очікують відкриття кримінального провадження за фактом незаконної заборони в’їзду до Криму журналістові Тарасу Ібрагімову, а також усіх інших фактів перешкоджання незалежній журналістській діяльності та грубих порушень прав людини в окупованому Криму.

Також правозахисники звертаються до міжнародних організацій та урядів демократичних країн з проханням засудити дії Російської Федерації щодо заборони в’їзду українських журналістів до Криму та вимагати припинення перешкоджання діяльності незалежних мас-медіа в Криму.

“Просимо посилити тиск на російську владу з метою припинення переслідування журналістів, блогерів та активістів. Запровадити персональні санкції щодо осіб, причетних до грубих порушень прав людини в окупованому Криму та перешкоджання професійній діяльності журналістів. Посилити секторальні санкції проти Російської Федерації за систематичні грубі порушення прав людини в окупованому Криму, зокрема свободи слова”, – йдеться в заяві.

Заяву підписали: Центр прав людини ZMINA, Кримська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Медійна ініціатива за права людини, Об’єднання родичів політв’язнів Кремля, Центр громадянських свобод, “Крим-SOS”, Інститут масової інформації, “Детектор медіа”, Правозахисний центр “ДІЯ”, Платформа прав людини.

Як повідомляв ІМІ, 18 січня 2020 року українському журналістові Тарасу Ібрагімову, який співпрацює з редакцією Крим.Реалії, прикордонники російської ФСБ заборонили в'їзд на територію Росії та анексованого нею Криму до кінця травня 2054 року.

18 лютого 2019 року фотографині Аліні Смутко, яка співпрацювала з Крим.Реалії, заборонили в'їзд в анексований Росією Крим до 2028 року. Смутко назвала причиною заборони її професійну діяльність

24 листопада 2018 року українській журналістці-фрілансерці Олені Савчук під час спроби в’їхати до Криму співробітники ФСБ РФ вручили заборону на в’їзд терміном на 10 років – до 28 серпня 2028 року.

У документі ФСБ посилається на п. 1 ч. 1 ст. 27 федерального закону від 15 серпня 1996 року №114-ФЗ “Про порядок виїзду з Російської Федерації та в’їзду до Російської Федерації” (п. 1 “В’їзд до Російської Федерації іноземному громадянину чи особі без громадянства не дозволяється з метою гарантування обороноздатності чи безпеки держави або громадського порядку”).

Liked the article?
Help us be even more cool!