ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Українській журналістці на 10 років заборонили в’їзд до Росії та анексованого Криму

26.11.2018, 10:05
Фото - Антон Наумлюк, Радіо Свобода

Українській журналістці-фрілансерці Олені Савчук під час спроби в'їхати до Криму співробітники ФСБ РФ вручили заборону на в'їзд терміном на 10 років – до 28 серпня 2028 року. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на Кримську правозахисну групу.

За словами журналістки, співробітники ФСБ 24 листопада 2018 року об 11.00 на російському прикордонному пункті пропуску "Джанкой" ("Чонгар"), дали їй документ, який називається “повідомлення іноземного журналіста або особи без громадянства щодо ухваленого рішення про заборону в'їзду до Російської Федерації”.

У документі ФСБ посилається на п. 1 ч. 1 ст. 27 федерального закону від 15 серпня 1996 року №114-ФЗ “Про порядок виїзду з Російської Федерації та в'їзду до Російської Федерації” (п. 1 "В'їзд до Російської Федерації іноземному громадянину чи особі без громадянства не дозволяється з метою гарантування обороноздатності чи безпеки держави або громадського порядку").

За інформацією журналістки, перед врученням заборони на в'їзд з нею провели протягом сорока хвилин два опитування. Також у неї зняли відбитки пальців. Пояснити, як саме Савчук загрожує безпеці РФ, співробітники спецслужб не змогли, вони послалися на вказівку вищого керівництва.

“Заборона в'їзду до Криму і РФ на 10 років – до серпня 2028-го. ФСБ береже від мене обороноздатність і безпеку своєї держави. Дуже шкода, звичайно. Зате тепер виходжу з тіні і не буду стримуватися. Готова до коментарів, бесід, дискусій, ефірів, консультацій", – написала Савчук на своїй сторінці у Facebook.

Олена Савчук кілька років працювала над висвітленням переслідувань кримськотатарських активістів і політично мотивованих судових процесів у Криму.

Liked the article?
Help us be even more cool!