ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правоохоронців, які не захистили працівників "Страни.ua" та "Шарій.нет", покарають – Геращенко

17.01.2020, 11:23
Фото – УНІАН
Фото – УНІАН

Міністерство внутрішніх справ проводить службове розслідування через те, що працівники поліції та Національної гвардії не відреагували й не захистили працівників “Страни.ua” та “Шарій.нет”, яких намагалися виштовхати із зали суду прихильники підозрюваної в справі про вбивство Павла Шеремета Юлії Кузьменко.

Про це сказав заступник голови МВС Антон Геращенко на засіданні комітету Верховної Ради з питань свободи слова, повідомляється 15 січня на сайті відомства, інформує “Детектор медіа”.

“Правоохоронців притягнуть до дисциплінарної відповідальності за нерішучість під час служби”, – сказав він.

Також Геращенко уточнив, що йдеться про правоохоронців, які 24 грудня несли службу під Апеляційним судом Києва, де розглядали апеляцію на арешт Юлії Кузьменко. Водночас він сказав, що справа підозрюваного в нападі на працівників “Страни.ua” та “Шарій.нет” готується до передання в суд.

Крім того, він зауважив, що 24 грудня під стінами суду “лунали погрози як у бік журналістів, так і від них”. Він пояснив, що за Конституцією в Україні діє свобода слова і правоохоронці реагуватимуть на такі випадки лише тоді, коли “особа вважатиме, що висловлена погроза на її адресу дійсно становить загрозу її життю та здоров'ю”.

Також Геращенко сказав, що слідство встановило та затримало “одного нападника”, який 26 грудня 2019 року, ймовірно, напав біля приміщення Державного бюро розслідувань на працівника видання “Правовий контроль” Сергія Шевчука. Заступник міністра додав, що “іншого нападника” оголосили в розшук.

Нагадаємо, 24 грудня 2019 року поліція порушила кримінальне провадження за фактом подій за участю співробітників “Шарій.нет” та “Страна.ua” в Апеляційному суді Києва 24 грудня.

Уже 27 грудня 2019 року правоохоронці оголосили підозру активісту, який штовхався в суді. Йому інкримінували перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (ч. 2 ст. 171 Кримінального кодексу України), хуліганство (ч. 2 ст. 296 ККУ) та погрозу або насильство щодо журналіста (ч. 2 ст. 345-1 ККУ). 28 грудня 2019 року суд обрав запобіжний захід для підозрюваного – нічний домашній арешт.

ІМІ нагадав про десятки інших нападів і перешкоджань журналістам, які залишаються нерозслідуваними. Організація здивувалася відверто вибірковим підходом у цьому випадку і висловила вимогу до МВС такої ж жорсткої, публічної і різкої реакції щодо всіх випадків нападів на журналістів.

“Детектор медіа” опитав медійників, як вони оцінюють події в суді за участю працівників проєкту Шарія і “Страни.ua” та реакцію на них правоохоронних органів.

Liked the article?
Help us be even more cool!