ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ІМІ вимагає від поліції розслідувати всі напади на ЗМІ, а не тільки на співробітників Шарія та "Страни"

28.12.2019, 10:22

Позиція ІМІ щодо неприпустимості вибіркового реагування на правопорушення

Ми вважаємо неприпустимою вибірковість реагування поліцією на порушення прав журналістів, і вимагаємо від МВС офіційної і публічної реакції на всі випадки нападів на журналістів.

Зокрема, лише у грудні цього року, у Києві співробітники Національної гвардії та поліції розбили камеру й окуляри журналістові Радіо Свобода Сергію Нужненку. Інцидент стався під час висвітлення журналістом сутичок між правоохоронцями і мітингувальниками під Верховною Радою. Також у цій сутичці постраждали журналістка hromadske Вікторія Рощина та оператор Олексій Нікулін: їх забризкали сльозогінним газом, у Рощини вибили з рук телефон, коли вона фільмувала сутички. 

Проте поліція досі не повідомила про стан розслідування цих справ і чи були встановлені особи, що вчинили злочин. Зокрема, на фото, викладене Сергієм Нужненко, можна встановити правоохоронця, який перешкоджав його діяльності.

Крім того, досі не розслідувана справа нападу на Сергія Нужненка 3 березня 2018 року в Києві під Верховною Радою, коли співробітник поліції застосував газовий балончик проти нього і кореспондент Радіо Свобода отримав хімічні опіки.

Також недоведеною є справи щодо нападу на журналістів Дмитра Реплянчука та Сергія Лефтера 24 жовтня 2017 року представниками поліції особливого призначення у Святошинському суді Києва. Попри вибачення поліції і обіцянки розслідувати справи, вони залишаються у підвішеному стані. Нагадаємо, у квітні 2018 року адвокатка Дмитра Реплянчука Людмила Лебідь заявила, що слідство в справі його побиття проводиться поверхнево, необ’єктивно та без мети встановлення винних, а прокуратура Києва саботує слідство у справі.

За даними моніторингу ІМІ за 11 місяців цього року зафіксовано загалом в Україні 226 порушень свободи слова, з них 159 стосувалися фізичної агресії проти журналістів. Для порівняння, за даними ГПУ, за 9 місяців цього року було розслідувано і доведено до суду лише 12 справ за “журналістськими статтями”. 

Водночас, поліція зненацька миттєво і публічно зреагувала офіційною заявою на напад на співробітників видання  “Правовий контроль”. Поліція розпочала досудове розслідування, та навіть вже публічно повідомила про  встановлення підозрюваного в цьому інциденті та склала підозру

Ми здивовані таким відверто вибірковим підходом, і вимагаємо такої ж жорсткої, публічної і різкої реакції по всіх випадках нападів на журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!