ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Повідомлено про підозру поліцейському, який напав на Богдана Кутєпова під Кабміном

02.06.2021, 13:05
Фото – скриншот з відео Сергія Грішина
Фото – скриншот з відео Сергія Грішина

Поліцейському, який перешкоджав роботі журналіста Громадського Богдана Кутєпова у квітні 2020 року під Кабінетом Міністрів, оголошено підозру. Справа Кутєпова була серед тих кейсів, які ІМІ передав 25 травня до уваги Генеральної прокуратури.

Як повідомляє 2 червня прокуратура міста Києва, про підозру повідомлено за процесуального керівництва Київської міської прокуратури за фактом умисного перешкоджання веденню журналістом законної професійної діяльності та пошкодження його майна (ч. 3 ст. 171, ч. 1 ст. 347-1 КК України).

Згідно з матеріалами слідства, журналіст 29 квітня 2020 року висвітлював мітинг представників малого та середнього бізнесу біля будівлі Кабінету Міністрів. Кутєпов вів пряму трансляцію з мобільного телефона навпроти будівлі уряду, у парку “Міський сад”.

“У цей час співробітник Управління патрульної поліції в місті Києві Департаменту патрульної поліції Нацполіції України, перебуваючи на чергуванні з охорони громадського порядку, не представившись та не роз’яснюючи законності своїх вимог, наказав журналісту залишити парк. Після цього, в порушення вимог Закону України “Про Національну поліцію”, без попередження про застосування фізичної сили та надання часу для виконання своїх вимог, схопив останнього за рукав та насильно, усупереч волі, виштовхав на тротуар парку”, – зазначає прокуратура.

Надалі правоохоронець, незважаючи на зауваження журналіста щодо перешкоджання йому, “задля припинення відеозйомки, яку він вів, вибив з його рук мобільний телефон, а стабілізатор, на якому він був закріплений, переламав навпіл”.

За результатами досудового розслідування дії поліцейського кваліфіковано як умисне перешкоджання здійсненню журналістом законної професійної діяльності, вчиненому службовою особою з використанням свого службового становища (ч. 3 ст. 171 КК України), та умисне пошкодження майна, що належить журналісту, у зв’язку з веденням цим журналістом законної професійної діяльності (ч. 1 ст. 347-1 КК України).

Досудове розслідування проводять слідчі ТУ ДБР, розташованого в Києві. Слідство триває.

Як повідомляв ІМІ, 25 травня Інститут масової інформації передав Офісу Генерального прокурора список порушень прав журналістів для розслідування і запропонував створити робочу групу для покращення ситуації з розслідуваннями. Справа Кутєпова була серед тих кейсів, які ІМІ передав 25 травня до уваги Генеральної прокуратури. Офіс ГПУ висловив готовність сприяти розслідуванню злочинів проти журналістів.

Також в Офісі Генерального прокурора пообіцяли створити робочу групу з профільними громадськими організаціями та ЗМІ щодо розслідування злочинів проти журналістів. 

29 квітня 2020 року поліцейські напали на журналіста hromadske Богдана Кутєпова, який вів прямий ефір під Кабінетом Міністрів у Києві, та зламали його техніку.

Патрульна поліція розпочала службове розслідування стосовно поліцейського, який напав на журналіста.

29 квітня Слідчі Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань розпочали досудове розслідування за фактом нападу на Богдана Кутєпова. Досудове розслідування розпочато за фактом перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, що супроводжувалося насильством (ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України).

Державне бюро розслідувань за рік не оголосило підозри в провадженні про напад у Києві на Кутєпова з боку поліцейських. 

Журналіст вважає, що розслідування можуть затягувати, бо поліцейський не зможе працювати в правоохоронних органах, якщо його засудять за перевищення влади.

Liked the article?
Help us be even more cool!