ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кутєпов вважає, що справу про напад поліцейських намагаються затягнути

29.04.2021, 13:54
Фото - скриншот з відео Сергія Грішина
Фото - скриншот з відео Сергія Грішина

Правоохоронні органи майже не комунікували з журналістом hromadske Богданом Кутєповим та його адвокатом щодо справи про напад поліцейських у квітні 2020 року біля Кабінету Міністру. Про це журналіст повідомив “Детектору медіа”.

Він підозрює, що правоохоронці намагаються затягнути розслідування, щоб закрити провадження за строком давності.

“Комунікація нульова взагалі. Навіть Артем Шевченко (директор Департаменту комунікації МВС – ред.) робив заяву – “знаючи Богдана Кутєпова, треба розбиратися”. Що це за оцінка? Це через особисту неприязнь Артема. Цілком можливо, що Центральний апарат МВС вигороджує своїх співробітників. Попри усне визнання провини керівником Патрульної поліції своїх підлеглих, Центральний апарат гнув лінію “ми ще будемо розбиратися”. Після цього все затихло, звичайно, вони мовчать”, – сказав Кутєпов.

За тиждень після нападу правоохоронці надіслали hromadske запит з питаннями, зокрема – “чи знав журналіст, що на масових заходах усі журналісти мають бути в жилетах з написами “Преса”. “Вони натякали в цих питаннях, сформульованих так, що мовляв "вони не знали, що ви журналіст тощо", хоча я 30 разів представився”, – уточнив Богдан.

Його захисник Владислав Юхименко теж оцінив рівень комунікації правоохоронних органів на 2 з 10. Зокрема, минулого місяця він написав слідчому запит про надання доступу до матеріалів досудового розслідування, але ДБР його проігнорувало. Тому Юхименко подав клопотання про притягнення до відповідальності слідчого за бездіяльність, але відразу його відкликав, бо за 15 хвилин до засідання отримав відповідь.

Правоохоронці 28 квітня розповіли йому про перебіг справи, але він підписав угоду про нерозголошення. Єдине, що Владислав Юхименко зміг повідомити виданню – “досудове розслідування продовжуються”. Тому нині невідомо, чи оголошені підозри в цьому провадженні, чи готують обвинувальні акти та передачу справи до суду.  

Видання звернулося з цими та іншими питаннями до Територіального управління ДБР у Києві та Патрульної поліції Києва.

Журналіст hromadske сказав, що його справу передали до Територіального управління ДБР, про що він дізнався у вересні 2020 року, коли його викликали на повторний допит.

“У вересні мене викликав слідчий у Територіальне ДБР у Києві для повторного уточнення. Мені слідчий сказав, що в Центральному ДБР провели прекрасну роботу, зібрали всю інформації, встановили особи поліцейських, які нападали. Взагалі ретельно все зібрали й оформили, тому дивно – чому ця справа не передана до суду, а спущена на Територіальне управління. “Щось тут не чисто”, – сказав мені слідчий та натякнув, що мовляв її намагаються затерти”, – розповів Кутєпов.

Він також повідомив, що в ДБР виникли проблеми з його судово-медичною експертизою, яку він здав за пару днів після нападу. Експертиза підтвердила, що в нього легкі тілесні ушкодження. Слідчий повідомив журналісту, що до Територіального управління ДБР у Києві станом не вересень не передали результати цієї експертизи, бо не могли вирішити – хто має за неї платити.

“У Центральному ДБР порушили справу ввечері за повідомленнями в ЗМІ. Там написали, що Кутєпова побила поліція, але вони не стільки мене побили, скільки зламали техніку. У мене там пару подряпин. Але вони відкрили справу через напад та фізичні ушкодження, побиття журналіста. Я думаю, що це може бути причиною, тому що це кримінал – більше, ніж пошкодження техніки. Якщо буде рішення суду, навіть умовно, він не зможе обіймати посаду в правоохоронних органах. Думаю, вони різними способами намагаються тягнути все це й потім закрити за строком давності”, – заявив Кутєпов та уточнив, коли подавав свою заяву – пропонував перекваліфіковувати провадження за статтею про завдання матеріальної шкоди під час виконання службових обов’язків.

Журналіст hromadske пояснив, що для нього це справа честі – довести це провадження до конкретного рішення. На його думку, поліцейський напав на нього через людський фактор. Водночас Кутєпов звернув увагу, що за часів Януковича працівники “Беркуту” та тітушки під час Майдану “не поводили себе так нахабно, коли знали, що їх знімають”.

Як повідомляв ІМІ, 29 квітня 2020 року поліцейські напали на журналіста Громадського Богдана Кутєпова, який вів прямий ефір під Кабінетом Міністрів у Києві, та зламали його техніку.

Патрульна поліція розпочала службове розслідування стосовно поліцейського, який напав на журналіста.

29 квітня Слідчі Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань розпочали досудове розслідування за фактом нападу на журналіста Громадського Богдана Кутєпова. Досудове розслідування розпочато за фактом перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, що супроводжувалося насильством (ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України).

Liked the article?
Help us be even more cool!