ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Потураєв: Комітет гуманітарної політики хоче реформувати законодавство для розв’язання проблеми Укрінформу

Голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв. Фото – Укрінформ

Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики планує в другому півріччі реформувати законодавство про Мультимедійну платформу іномовлення, яке дало б змогу розв’язати проблеми державної агенції Укрінформ.

Про це йдеться в моніторингу роботи Комітету гуманітарної та інформполітики за перше півріччя 2024 року, який підготував “Детектор медіа”.

Також комітет планує завершити роботу над поправками до медійного та рекламного законодавства і пакетів законів про культуру, культурну спадщину й музеї.

Голова комітету Микита Потураєв сподівається до кінця року вийти “на конкретні рішення щодо інформбезпеки у соціальних мережах та меморіалізації подій, героїв і жертв війни”. 

“Також хотілося б проголосувати у другому читанні законопроєкти про туризм і про зовнішню рекламу. Ми також розпочали переговори з можливими партнерами у питанні реформування законодавства про Мультимедійну платформу іномовлення, яке дозволило б, зокрема, розв'язати проблеми державної агенції Укрінформ, які нещодавно привернули до себе увагу як українського громадянського суспільства, так і міжнародних партнерів України”, – сказав він.

Водночас, додав Потураєв, конкретних домовленостей поки не досягнуто, тому комітет ще не розпочав практичної роботи в цьому напрямі. Він сподівається на певні зрушення в цьому питанні восени цього року.

Народний депутат Миколи Княжицького зазначив, що Україна нині має багато проблем в інформаційній сфері.

“Очевидно, ненормально виділяти державні кошти в країні під час війни на іномовлення, яке не є іномовленням. Очевидно, що в європейській демократичній країні не може бути таких ситуацій, як ми мали з Укрінформом. Очевидно, що фінансування державним коштом олігархічних медіа і використання їх як машини для пропаганди, куди заборонено доступ опозиції, має бути припинено. Проблем і роботи є багато. Я не кажу, що “все погано, все пропало”. Але має бути усвідомлення, що після всього, що ми пережили за останні роки, Україна і українці стали іншими”, – додав Микола Княжицький.

Як повідомляв ІМІ, 29 травня “Українська правда” оприлюднила статтю “Всі свої. Як Офіс президента бере під контроль Укрінформ”, у якій повідомила, що журналіст Олексій Мацука, якого вважають ставлеником Офісу президента, на посаді гендиректора Укрінформу запровадив цензуру, “темники”, а також планував переформатувати структуру агенції в такий спосіб, щоб на окремі посади призначити “потрібних” людей.

21 червня 2024 року голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин повідомив, що Міністерство культури та інформаційної політики України готує зміни до статуту інформаційної агенції Укрінформ щодо створення незалежної наглядової ради.

Директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк вважає, що змін до статуту інформаційного агентства Укрінформ щодо створення незалежної наглядової ради не досить – спершу їх потрібно внести до законодавства.

Liked the article?
Help us be even more cool!