ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Оксана Романюк: Зміни до статуту Укрінформу недостатні – потрібне оновлення законодавства

Змін до статуту інформаційного агентства Укрінформ щодо створення незалежної наглядової ради не досить – спершу їх потрібно внести до законодавства, повідомила в коментарі “Детектору медіа” директорка Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк.

“Ситуація з Укрінформом привернула величезну увагу всередині журналістської спільноти, громадських організацій. Всередині Медіаруху була дискусія з цього приводу.  Зрозуміло, що потрібно вносити зміни в законодавство, тож підготовка Міністерством культури та інформаційної політики змін до статуту Укрінформу є лише проміжним кроком”, – сказала Оксана Романюк. 

Директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк. Фото – Суспільне

Вона зазначила, що після того, як будуть розроблені й внесені зміни до законодавства, статут однаково доведеться коригувати ще раз. 

“Наразі статут не відповідає чинному законодавству, тож, можливо, це технічне рішення міністерства для того, щоб хоча б його привести у відповідність”, – сказала директорка ІМІ.

Голова ГО “Детектор медіа” Наталя Лигачова переконана, що Міністерству культури та інформаційної політики навіть на цьому проміжному етапі варто було б залучити до процесу громадськість, медіаспільноту, представників громадських рад при парламентських комітетах зі свободи слова й інформаційної та гуманітарної політики, а також членів цих комітетів. 

Процес має бути прозорим, підкреслює Наталія Лигачова. Вона також повідомила, що нещодавно було домовлено з головою Комітету зі свободи слова Ярославом Юрчишиним про зустріч між членами Медіаруху, нинішнім керівником Укрінформу й співробітниками та колишніми. Така зустріч готується.

За словами Оксани Романюк,  паралельно до цього Громадська рада при Комітеті зі свободи слова звернулася до Ярослава Юрчишина із заявою, в якій закликала створити комісію, що розроблятиме зміни до законодавства, необхідні для реформування Укрінформу.

“Ми вже отримали підтвердження від голови Комітету зі свободи слова і перебуваємо на етапі того, щоб створити цю робочу структуру, яка буде напрацьовувати та пропонувати зміни до законодавства. Потрібно вносити такі зміни, за якими те ж саме керівництво Укрінформу призначатиметься незалежною наглядовою радою через прозорий конкурс, як це відбувається на Суспільному. Саме це відповідає європейській інтеграції України й позитивно вплине як на роботу Укрінформу, так і на імідж нашої країни загалом. Я вважаю, що це буде найпотужніше рішення”, – сказала Романюк.

21 червня 2024 року голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин повідомив, що Міністерство культури та інформаційної політики України готує зміни до статуту інформаційної агенції Укрінформ щодо створення незалежної наглядової ради.

Liked the article?
Help us be even more cool!