ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Портнов виграв справу проти “Схем”, суд назвав його “журналістом” - LIGA.net

21.04.2023, 17:59
Фото - radiosvoboda.org
Фото - radiosvoboda.org

Печерський районний суд Києва задовольнив позов ексзаступника голови Адміністрації президента Андрія Портнова до редакторки та ведучої програми розслідувань “Схеми” Наталії Седлецької та ряду інших ЗМІ про захист честі та ділової репутації. 

Про це повідомляє Ліга з посиланням на рішення суду за березень 2023 року.

На думку суду, інформація про нібито причетність Портнова до підпалу автівки водія “Схем” у 2020 році “створює враження про Портнова як про злочинця”. 

У жовтні 2019 року Портнов оприлюднив у своєму Telegram-каналі персональні дані водія програми “Схеми” Бориса Мазура. Редакція розцінила це як прямий тиск та повязувала підпал із тим, що Портнов раніше оприлюднив персональні дані водія. 17 серпня 2020 року невідомі спалили автомобіль Мазура.

У вересні 2020 року Портнов подав позов проти Седлецької та деяких ЗМІ: NV, Громадського, Прямого та 5 каналу – за те, що ті нібито поширювали “недостовірну” інформацію стосовно нього.

У своєму рішенні суд назвав інформацію ЗМІ про нібито причетність Портнова до підпалу автомобіля “недостовірною”. У рішенні суду стверджується, що журналісти нібито маніпулюють громадською думкою та “створюють негативне враження” щодо нього.

Згідно з документом, інформація про Портнова “невиправдано негативна” і “створює враження про нього як про злочинця”, оскільки “руйнує оцінку його людських, ділових і професійних якостей, оскільки позивач займається бізнесом, професійною адвокатською діяльністю”. 

Суддя вважає, що впродовж багатьох років Портнов “здійснював журналістську діяльність”, тому поширення такої інформації “негативно впливає на громадську оцінку його якостей в очах оточуючих”.

В підсумку суд задовольнив позов Портнова і визнав інформацію про нібито його причетність до підпалу “недостовірною”. 

Суд зобов'язав перераховані вище ЗМІ спростувати недостовірну інформацію після набрання рішенням законної сили. Рішення Печерського суду може бути оскаржене в апеляційній інстанції.

Рішення на користь Портнова ухвалив суддя Олексій Соколов.

Як повідомляв ІМІ, 17 серпня 2020 року в Броварах (Київська область) невідомі підпалили автомобіль програми журналістських розслідувань “Схеми”, який належить водієві програми – учаснику знімальної групи Борису Мазуру. 

Поліція Київщини розпочала кримінальне провадження за фактом пожежі автомобіля водія “Схем”. Подію кваліфіковано як умисне знищення майна.

26 серпня поліція затримала підозрюваного в підпалі авто “Схеми”. Двох із чотирьох підозрюваних у підпалі редакційного автомобіля оголошено в розшук. 

Після затримання підозрюваних у підпалі авто “Схем” Андрій Портнов опублікував фотографію посвідчення, яке нібито знайшли під час обшуку в справі підпалу автівки “Схем”. Це була прострочена прескарта позаштатного кореспондента партійної газети “Солідарність. Блок Петра Порошенка”.

26 серпня МВС України припустило, що Андрій Портнов міг отримати матеріали справи про підпал автомобіля “Схем” після витоку інформації.

У листопаді 2019 року Портнов почав вести програму на "112 Україна" та сказав, що він тепер - журналіст. Раніше Портнов заявив, що отримає посвідчення журналіста, щоб “офіційно спостерігати” за медійниками.

Рада з питань захисту свободи слова і прав журналістів при Президентові України засудила тиск на журналістів проєкту “Схеми” з боку ексзаступника глави Адміністрації Президента Андрія Портнова та закликала останнього не користуватися журналістським посвідченням.

Liked the article?
Help us be even more cool!