ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Поліція викрила киянина, який співпрацював з російськими хакерами

Правоохоронці викрили киянина, який допомагав російським хакерам атакувати підприємство в Нідерландах та Бельгії.

Про це повідомила пресслужба Національної поліції. 

За даними слідства, 28-річний киянин на замовлення російських хакерів маскував вірус-шифрувальник під виглядом безпечних файлів. Потім ці файли відправляли на підприємство. Коли їх відкривали, робота підприємства блокувалась, а хакери – вимагали викуп за розшифрування.

За даними поліції, пособником хакерів є уродженець Харківщини, який жив у Києві та спеціалізувався на розробленні крипторів (від англ. crypt – схованка) – спеціального програмного забезпечення для маскування комп’ютерних вірусів під виглядом безпечних файлів. 

“Завдяки навичкам програмування фігурант міг приховувати шкідливе програмне забезпечення від найпопулярніших антивірусів”, – зазначили в поліції.

За винагороду в криптовалюті чоловік на замовлення однієї з російських хакерських груп замаскував вірус-шифрувальник “Conti-malware”. 

“Наприкінці 2021 року члени угруповання інфікували прихованим шкідливим програмним забезпеченням комп’ютерні мережі підприємства в Нідерландах та Бельгії. У результаті цих дій вони стали непридатні до використання. Хакери вимагали сплатити викуп за розшифрування комп’ютерів”, – зазначили в поліції.

Під час розслідування кіберполіцейські встановили причетність чоловіка до російських хакерських угруповань “LockBit” та “Conti”. Вони спеціалізуються на блокуванні роботи промислових підприємств шляхом шифрування комп’ютерних мереж з метою отримання викупу.

Поліцейські провели обшук у нього обшук у Києві. Також за міжнародним запитом від правоохоронних органів Нідерландів було проведено обшук на території Харківської області. Вилучили комп’ютерну техніку, мобільні телефони та чорнові записи.

Слідство триває, розв'язується питання про оголошення фігуранту підозри в несанкціонованому втручанні в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж (ч. 5 ст. 361). Санкція статті передбачає до 15 років позбавлення волі.

Як повідомляв ІМІ, європейські супутникові компанії місяцями потерпають від втручання в ефіри з Росії. Зокрема, російські військові відео транслюються на дитячому телеканалі.

Liked the article?
Help us be even more cool!