ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Поліція Сумщини не має справ щодо порушення прав журналістів

30.04.2021, 13:20
Фото – Youtube artpolechannel
Фото – Youtube artpolechannel

У Сумській області наразі немає жодного кримінального провадження, яке б стосувалося порушення прав журналістів. Але Національна поліція готова оперативно реагувати на будь-які конфліктні ситуації в цій сфері.

Про це повідомив керівник сектору захисту інтересів суспільства і держави ГУНП в Сумській області Олександр Шамоня 29 квітня під час робочої зустрічі з регіональним представником Інституту масової інформації в Сумській області Олексієм Захарченком.

І хоча ситуація в Сумській області наразі спокійна, Олександр Шамоня наголосив, що новостворений сектор завжди готовий до взаємодії з журналістами. За його словами, сектор безпосередньо працюватиме над усіма протиправними діями, спрямованими проти журналістів: перешкоджанням законній професійній діяльності, погрозами, зазіханням на життя журналіста, знищенням або пошкодженням майна журналіста тощо.

За 2020 рік на Сумщині порушено три кримінальні провадження, які стосувалися сфери медіа. Два з них – щодо випадків перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (стаття 171 Кримінального кодексу України). Ще минулого року одне з них було передане за підслідністю до Державного бюро розслідувань, друге після проведення комплексу необхідних слідчих дій було закрите.

Єдина справа, яка розслідувалася Нацполіцією Сумської області на початок 2021 року, стосувалася телефонних погроз сумській журналістці Олені Адаменко. Але наразі це провадження скерували до іншого регіону, за місцем проживання особи, яка вчиняла погрози.

Також під час зустрічі обговорили питання офіційного статусу журналіста. Адже, з одного боку, в регіоні є немало осіб з посвідченнями журналіста, які не ведуть професійної діяльності в цій сфері. З іншого – дуже багато представників онлайн-медіа не мають офіційного статусу журналіста, хоча фактично ними є.

Олександр Шамоня пообіцяв звертати увагу на ці моменти й у разі потреби консультуватися з Інститутом масової інформації. Керівник сектору захисту інтересів суспільства і держави високо оцінив роботу ІМІ, зокрема його дослідження “Барометр свободи слова”, і висловив сподівання на подальшу регулярну і плідну співпрацю.

З початку 2021 року ІМІ зафіксував один випадок порушення на Сумщині. Так, 26 січня журналістів тростянецької газети “Тиждень” не пустили на засідання Тростянецького районного суду Сумської області, відповідачем у якому є міський голова. У 2020 році – два випадки: погрози журналістці Олені Адаменко та недопуск журналістів на висвітлення візиту президента Володимира Зеленського.

Liked the article?
Help us be even more cool!