ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Поліція Польщі стверджує, що нічого не забирала в Ткача. Журналіст відреагував

12.03.2024, 14:40
Мая Голуб
Обшук знімальної групи "Української правди". Фото – УП
Обшук знімальної групи "Української правди". Фото – УП

Польська поліція стверджує, що не забирала в журналістів “Української правди”, яких затримала біля польсько-білоруського кордону 27 лютого, телефонів та інших особистих речей і не проводила жодних процесуальних дій щодо них. 

Про це йдеться у відповіді Воєводського управління поліції в Любліні на запит представниці Інституту масової інформації у Волинській області Маї Голуб.

“У громадян України не забирали ані телефонів, ані інших особистих речей, не проводили жодних процесуальних дій щодо них. Відповідно до статті 15, 1 пункту Закону “Про поліцію” від 6 квітня 1990 року провели огляд вмісту багажу автомобіля, в якому подорожували громадяни України. Про це склали відповідний протокол, який був підписаний одним з чоловіків без будь-яких заперечень”, – зазначили в поліції.

Нагадаємо, Михайло Ткач розповів, що їх та їхню машину обшукали, повикидали речі на капот, забрали всі картки пам’яті з камер, забрали всі телефони, документи. І, як наслідок, затримали на чотири години без можливості комусь зателефонувати.

У своїй відповіді поліція зазначила, що “вжила заходів” через повідомлення від мешканця гміни Луків про присутність (орієнтовно протягом двох днів) у Голашині двох чоловіків, які використовували дрон та камери поблизу міжнародної залізничної колії. На місці правоохоронці з комендатури управління поліції в Лукові встановили за паспортами, що перед ними громадяни України.

Техніка знімальної групи УП. Фото – УП

Там додали, що журналісти мали професійне обладнання для фото- та відеознімання, дрон. Вони показали правоохоронцям заламіновані українські журналістські посвідчення, де були вказані їхні імена.

Також поліція стверджує, що журналісти не одразу повідомили про мету своєї діяльності:

“Спочатку чоловіки не хотіли вказувати мету свого перебування в місцевості поблизу міжнародної залізничної колії та про свою діяльність. Лише під час наступного етапу перевірки встановлені особи заявили, що вони є українськими журналістами, які пишуть статтю про торгівлю зерном”. 

Також у поліції зауважили, що чоловіки, які називали себе журналістами, не показали акредитаційної картки іноземного кореспондента, про яку йдеться в наказі міністра закордонних справ Польщі від 15 березня 2004 року “Про акредитацію іноземних кореспондентів”, що підтверджує право іноземців на ведення журналістської діяльності на території Республіки Польща.

Крім того, поліція каже, що попросила журналістів приїхати до відділу поліції в Лукові на власному авто “у зв'язку з необхідністю підтвердження осіб та перевірки інформації” про них, оскільки це не можна було виконати на місці.

Водночас поліція наголосила, що журналісти не були закуті в наручники, а також будь-які інші засоби стримування до них не застосовувалися.

Про приїзд журналістів поліція поінформувала Агенцію внутрішньої безпеки в Любліні. 

Також поліція стверджує, що їхні дії стосовно журналістів не вимагали присутності перекладача, а медійники не інформували про потребу розмови з адвокатом. 

Водночас поліція підтвердила, що мали телефонну розмову з представником генерального консула України в Любліні Міхалем Заславським.

Перед тим як журналісти мали піти з приміщення Луківського відділення поліції, їх поінформували про їхнє право подати скаргу до місцевої прокуратури щодо того, в який спосіб проводились обшуки та допит у поліції.

ІМІ також звернувся до Агенції внутрішньої безпеки Польщі щодо інциденту, але там зазначили, що не надають інформації про їхні поточні операції. Там не відповіли на жодне поставлене запитання й порадили звернутися до поліції.

Журналіст “Української правди” Михайло Ткач відповідь поліції прокоментував представниці ІМІ так: “У них там, у комендатурі, є всюди камери, і вони якщо візьмуть відео чи будуть у цьому зацікавлені, то все побачать. Забирали чи ні. Що забирали і як”.

Затримання Михайла Ткача в Польщі 

27 лютого польські правоохоронці затримали журналістів “Української правди” Михайла Ткача та оператора Ярослава Бондаренка поблизу польсько-білоруського кордону. Вони знімали відео для розслідування про торгівлю між Польщею, РФ та Білоруссю. Згодом Ткач оприлюднив розслідування “Granica на мяжы”. Як Польща нарощує торгівлю з Росією через Білорусь”.

Як розповів Ткач, їх та їхнє авто обшукали близько 10 людей, повикидали їхні речі на капот, забрали всі картки пам’яті з камер, забрали всі телефони, документи. Ткача та оператора утримували в комендатурі щонайменше чотири години й лише потім відпустили, після дозволу “зверху”. Увесь цей час журналістам не дозволяли ні з ким зв'язатися. У польській комендатурі українських журналістів допитували не лише поліцейські, а й представники спецслужби.

Після інциденту журналістам повернули речі, а відзняті матеріали поляки частково видалили. 

“Для чогось вирвали дроти підзарядки в машині. Для чого і куди забирати телефони. За яким принципом – будемо розбиратись. Але я ще не бачив, щоб десятеро поліцейських і двоє спецслужбовців таку увагу приділяли двом журналістам, обличчя яких гугляться за секунду”, – написав Ткач.

28 лютого Люблінська поліція Польщі підтвердила, що проводила напередодні “дії зі встановлення особи” в прикордонній зоні після повідомлень про затримання журналістів “Української правди”.

Міжнародна правозахисна організація "Репортери без кордонів" засудила перешкоджання з боку польської поліції роботі журналістів.

Редакція “Української правди” звернулася до польського адвоката щодо затримання журналістів. 1 березня редакція оприлюднила розслідування Ткача.

6 березня голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин звернувся до профільних комісій Сейму та Сенату Польщі через затримання журналістів.

8 березня 2024 року Сейм Польщі ухвалив резолюцію про запровадження санкцій на агропродукцію з РФ і Білорусі до ЄС. Нижча палата парламенту Польщі закликає Єврокомісію запровадити санкції на імпорт російського та білоруського продовольства та сільськогосподарської продукції до Євросоюзу.

Liked the article?
Help us be even more cool!