ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Затримання Ткача в Польщі: редакція почала юридичні кроки в співпраці з польським адвокатом

Редакція "Української правди" після затримання розслідувача Михайла Ткача на кордоні польською поліцією звернулася до польського адвоката. А також попри ці обставини планує опублікувати матеріал про транзит між Польщею та Білоруссю, який Ткач знімав у день затримання.

Про це йдеться в заяві редакції.

"Заяви польської поліції зараз виглядають як спроби перекласти відповідальність на журналістів "Української правди". Усі вони жодним чином не виправдовують незаконне затримання та обшук наших колег. Редакція почала юридичні кроки в співпраці з польським адвокатом. Зі свого боку хочемо зазначити, що попри ці обставини ми плануємо опублікувати матеріал про транзит між Польщею та Білоруссю", – зазначили в УП.

Там підкреслили, що редакція розуміє важливість дотримання правил безпеки та процедур ідентифікації особи в прикордонній зоні й поважає роботу правоохоронних органів сусідньої та дружньої до України Польщі.

"Одночасно з цим просимо польських правоохоронців дотримуватися процедур, до яких їх зобов'язує національне законодавство.

Дії польської поліції 27 лютого щодо керівника відділу журналістських розслідувань "Української правди" Михайла Ткача та відеографа Ярослава Бондаренка не були направлені на контроль та безпеку прикордонного регіону і мають ознаки перешкоджання журналістській роботі, втручання в неї разом з недотриманням процедур контролю особи", – наголошують у виданні.

Там нагадали, що польські поліцейські затримали знімальну групу УП у складі керівника відділу журналістських розслідувань Михайла Ткача та відеографа Ярослава Бондаренка 27 лютого. Вони знімали матеріал про транзит продукції між Польщею та Росією і Білоруссю. 

"Польські поліцейські під час затримання провели обшук машини, забрали картки пам'яті з камер, усі телефони та документи наших колег. Журналіста та оператора УП привезли в комендатуру поліції міста Лукув (Луків), де утримували щонайменше чотири години. Наших співробітників допитували як поліцейські, так і представники польських спецслужб. Увесь цей час їм не дозволяли ні з ким зв'язатися", – пише УП.

За словами медійників, Ткач та Бондаренко кілька разів просили правоохоронців дати їм можливість зателефонувати адвокату в Україні або дозволити скористатися послугами адвоката в Польщі.

"Під час допиту правоохоронці погрожували нашим колегам арештом на 14 днів, а також надіти на них кайданки. Після допиту Михайлу та Ярославу повернули картки пам'яті. Втім, з'ясувалося, що деякі відзняті матеріали були видалені. Також була пошкоджена підзарядка для акумуляторів. Оператора Ярослава Бондаренка змусили підписати не зрозумілий йому документ польською мовою. За добу після інциденту з нашими журналістами польські правоохоронці так і не змогли пояснити причини та підстави, на яких їх затримали", – наголосили у виданні.

Редакція звернула увагу, що версії польської поліції постійно змінюються – від початкової (що ніхто нікого не затримував і "це фейкові новини") до намагань пояснити затримання мовним бар'єром і потребою встановити особи й перевірити документи.

"Також ми фіксуємо маніпуляції з боку польської поліції, нібито наші колеги знімали залізничну інфраструктуру (це не відповідає дійсності, і правоохоронці мали змогу в цьому пересвідчитись, побачивши відео) та не мали дозволу на роботу в Польщі. Ми вважаємо, що поліція своїми діями намагалася цензурувати журналістську роботу, викликати серед українських журналістів, які працюють у Польщі, "стримуючий ефект" (chilling effect)", – додають в УП. 

Також у медіа наголошують, що представники польської влади вдалися до неправомірних дій щодо утримання українських журналістів без законних на те санкцій та з порушенням базових прав людини.

"Перевірка особи не може тривати чотири години – на що є вироки польських судів. Польські правоохоронці згідно з процедурою журналістам про неї не повідомили, вони не назвали своїх імен, прізвищ і звань, не показали своїх посвідчень, не запросили перекладача, не видали документ про затримання з описом шляху оскарження дій правоохоронців", – пояснили в УП.

Затримання Михайла Ткача в Польщі 

Як повідомляв ІМІ, 27 лютого 2024 року польські правоохоронці затримали біля польсько-білоруського кордону Михайла Ткача разом з оператором, коли журналіст знімав матеріал про транзит продукції між Польщею та Росією і Білоруссю. Відзняті матеріали поляки частково видалили.

За словами Ткача, на допиті в комендатурі він повідомив, що є журналістом і разом з командою знімає, як Польща торгує з Росією через Білорусь і як Польща торгує з Білоруссю, як сільськогосподарська продукція йде з Росії і Білорусі до Польщі.

"Було видно, що представники польської спецслужби перелякалися. Вони почали мене запитувати, хто ще про це знає, чи знають про це українські можновладці, український уряд. Розпитували, хто наші джерела, як ми про це дізналися, скільки часу ми працюємо над цією темою", – розповів журналіст.

28 лютого Люблінська поліція Польщі підтвердила, що проводила напередодні "дії зі встановлення особи" в прикордонній зоні після повідомлень про затримання біля польсько-білоруського кордону журналіста "Української правди" Михайла Ткача разом з оператором.

Міжнародна правозахисна організація "Репортери без кордонів" засудила перешкоджання з боку польської поліції роботі журналіста "Української правди" Михайла Ткача та оператора Ярослава Бондаренка. 

Liked the article?
Help us be even more cool!