ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ПАРЄ ухвалила резолюцію на підтримку Джуліана Ассанжа

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, у якій висловлює стурбованість поводженням із засновником Wikileaks Джуліаном Ассанжем та називає обвинувачення, висунуті проти нього владою США, “непропорційно суворими”, повідомляє Укрінформ.

Резолюцію “Затримання і засудження Джуліана Ассанжа та їхній негативний вплив на права людини” підтримали 88 депутатів, 13 висловилися “проти” й 20 утрималися.

Джуліан Ассанж. Фото з pbs.org

“Парламентська асамблея нагадує про важливість вільної преси, чия роль “громадського сторожового пса” забезпечує належне функціонування демократичної держави, що керується верховенством права. Ця роль є особливо актуальною у світлі серйозності нинішніх збройних конфліктів та зростання кількості й тяжкості випадків міжнародного переслідування”, – наголошується в резолюції.

ПАРЄ зазначає, що “жорстоке” поводження з Ассанжем, якого нещодавно звільнили з-під варти після більш ніж “десятирічного політично мотивованого переслідування” за його журналістську діяльність, потребує особливої уваги.

“Непропорційно суворе поводження з Джуліаном Ассанжем, зокрема його безпрецедентне засудження за законом про шпигунство, створює небезпечний негативний ефект і клімат самоцензури, що впливає на всіх журналістів, видавців та інших осіб, які висвітлюють питання, що мають важливе значення для функціонування демократичного суспільства”, – йдеться в резолюції.

Асамблея вважає, що всі викладені факти дають підстави для того, щоб вважати Ассанжа “політичним в'язнем”.

ПАРЄ закликала країни-члени та країни-спостерігачі переглянути свої закони про захист інформації та забезпечити ефективний захист журналістів від примусу розкривати свої джерела.

Асамблея також закликала США, як країну-спостерігача при Раді Європи, розслідувати ймовірні воєнні злочини й порушення прав людини, викриті Ассанжем.

Передісторія

Як повідомляв ІМІ, засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж вийшов на волю 26 червня 2024 року, після того як у суді на території американського тихоокеанського острова Сайпан визнав себе винним у порушенні законодавства США про шпигунство, за умовами угоди, яка дозволила йому повернутися додому, до Австралії.

Під час слухання Ассанж визнав себе винним за одним пунктом обвинувачення – у змові з метою отримання і розголошення секретних документів національної оборони.

Йому заборонено повертатися до США без дозволу.

24 червня 2024 року Ассанж вийшов з тюрми у Великій Британії на свободу. 

Високий суд Лондона звільнив його під заставу. У в'язниці суворого режиму Белмарш він провів 1901 день.

США висували Ассанжу 18 звинувачень, пов'язаних з публікацією на WikiLeaks тисячі секретних файлів та дипломатичних телеграм 2010 року. Зокрема, йшлося про оприлюднення імен засекречених джерел. Також Ассанжа звинувачували в змові з ексаналітиком армії рядовим Челсі Меннінг у доступі до секретної інформації.

Ассанжу загрожувало до 175 років в'язниці.

Liked the article?
Help us be even more cool!