ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Охорона не впускала відсутніх у списку журналістів на сесію Закарпатської облради

08.12.2020, 10:23
Фото – fingramota.by
Фото – fingramota.by

В Ужгороді 7 грудня в будівлю Закарпатської обласної ради перед початком першого засідання сесії поліцейська охорона не впускала журналістів, яких не було в наданих їй списках. 

Про це представнику ІМІ в Закарпатській області повідомили журналісти Станіслав Данко, Аня Семенюк та Віталій Глагола, які про інцидент повідомили й поліцію.

За словами медійників, поліцейські охоронці мали із собою списки й пропускали лише тих людей, чиї імена там були. На вході до будівлі облради цього року встановлено турнікет, який фізично обмежує можливість заходити до приміщення.

Як розповів журналіст проєкту “ПравдаЄ” Станіслав Данко, він показував охоронцям журналістське посвідчення та пояснював, що це є підставою для допуску на публічний захід влади, втім реакції на це не було. 

Блогер Віталій Глагола додав, що після того, як журналісти в соцмережах поінформували, що їх не впускають, йому та кільком людям запропонували пройти до зали, але не всім, хто мав із собою посвідку журналіста. 

У підсумку медійники, що зібралися перед турнікетом, сказали службовцям (ймовірно, облради), що або зайдуть усі, або ніхто. Як додала журналістка інтернет-видання “Заголовок” Аня Семенюк, зрештою всіх медійників, що зібралися перед турнікетом, пропустили, коли до входу прийшов народний депутат Роберт Горват.

Після того як поліція прибула на місце події, троє медійників, які почергово дзвонили на лінію 102, дали пояснення правоохоронцям щодо ознак перешкоджання журналістській діяльності.

Як повідомляв ІМІ, напередодні пресслужба Закарпатської обласної ради попередила про обмеження допуску кількості акредитованих журналістів до першого засідання новообраного складу обласної ради “з метою дотримання карантинних вимог”.

Раніше юрист ІМІ Алі Сафаров зазначав, що до статті 25 Закону “Про інформацію”, де вказано права журналістів, внесли зміни, у яких прямо зазначено право журналістів перебувати в місцях, у яких оголошено карантин. Тобто, додав юрист, обмеження журналістів до доступу на сесію під приводом карантину є незаконними й не відповідають вимогам чинного законодавства.

4 грудня журналістів допустили на першу сесію новообраної Кропивницької міської ради попри формальне обмеження доступу до приміщення.

1 грудня перша сесія Запорізької міської ради відбулася без присутності представників ЗМІ та громадськості у зв’язку з карантинними обмеженнями.

2 грудня журналістів “Четвертої влади” не пустили на перше засідання новообраної Рівненської обласної ради. Відмову мотивували карантинними обмеженнями.

Перша сесія Житомирської міської ради восьмого скликання відбулася 3 грудня без допуску до сесійної зали сторонніх осіб. Журналістам пропонували акредитуватися, зателефонувавши в управління зі зв’язків із громадськістю або ж заповнивши форму.

Liked the article?
Help us be even more cool!