ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Рівному журналістів не пустили на перше засідання нової облради

04.12.2020, 10:00
Фото – "Четверта влада" / Влад Мартинчук
Фото – "Четверта влада" / Влад Мартинчук

Журналістів “Четвертої влади” не пустили 2 грудня на перше засідання новообраної Рівненської обласної ради. Відмову мотивували карантинними обмеженнями, повідомляє “Четверта влада”.

Як пише видання, посадовці Рівненської облради заборонили журналістам пройти до сесійної зали. Дозволили лише постояти в холі. Відеограф “Четвертої влади” Владислав Мартинчук зазначив, що не пускали, посилаючись на карантинні обмеження.

У пресслужбі Рівненської облради виданню повідомили, що рішення не пускати журналістів на сесії облради ухвалили ще в березні 2020 року, коли запровадили карантин. Йдеться про розпорядження тодішнього голови обласної ради “Про заходи в Рівненській обласній раді з метою попередження виникнення гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом COVID-19”.

У розпорядженні, зокрема, йдеться: “Тимчасово обмежити допуск до адміністративних приміщень Рівненської обласної ради за адресою: м. Рівне, майдан Просвіти, 2 (сесійна зала), усіх осіб, крім депутатів Рівненської обласної ради, народних депутатів України, керівництва Рівненської обласної державної адміністрації, працівників виконавчого апарату обласної ради, працівників правоохоронних органів, осіб, які забезпечують громадський порядок (за погодженням з органами поліції), та доповідачів (за окремим списком)”.

Медіаюристка Інституту розвитку регіональної преси Людмила Панкратова вважає рішення облради незаконним і таким, що має ознаки перешкоджання журналістській діяльності (стаття 171 Кримінального кодексу України).

Юристка звертає увагу, що розпорядження голови облради не враховує законодавчих вимог. Адже Закон “Про інформацію” передбачає, що журналісти мають право на висвітлення роботи органів місцевого самоврядування.

Натомість встановлені розпорядженням голови обмеження не є встановленими законом. Відповідно до частини 4 статті 25 Закону України “Про інформацію”, “після пред'явлення документа, що засвідчує його професійну належність, працівник засобу масової інформації має право збирати інформацію в районах стихійного лиха, катастроф, у місцях аварій, масових безпорядків, воєнних дій та на територіях, де оголошено надзвичайний стан, надзвичайну ситуацію або вжиті адміністративні та медико-санітарні заходи (карантин), крім випадків, передбачених законом”.

Таким чином, за її словами, журналісти мають право на висвітлення інформації навіть під час карантинних обмежень.

Крім цього, Законом “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)” в пункті 3 Перехідних положень встановлено:

“3. Кабінету Міністрів України, Міністерству внутрішніх справ України, Національній поліції, обласним, Київській міській державним адміністраціям разом з органами місцевого самоврядування при здійсненні заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України, забезпечувати безперешкодне пересування журналістів по території України, в тому числі на територіях, де оголошено надзвичайну ситуацію”.

Керівниця пресслужби облради Юлія Василенко-Слободенюк зазначила, що  “звинувачення” Рівненської обласної ради в перешкоджанні журналістам у відомстві вважають несправедливими й навіть неетичними.

“У своїй роботі Рівненська обласна рада також керується законами України, до прикладу Законом “Про місцеве самоврядування в Україні” та Законом  “Про захист населення від інфекційних хвороб”, в якому, зокрема, зазначено: “Карантин встановлюється на період, необхідний для ліквідації епідемії чи спалаху особливо небезпечної інфекційної хвороби. На цей період можуть змінюватися режими роботи підприємств, установ, організацій, вноситися інші необхідні зміни щодо умов їх виробничої та іншої діяльності”, – зазначила Василенко-Слободянюк.

Василенко-Слободянюк зауважила, що за період дії розпорядження голови облради відбулося три сесії Рівненської облради, на яких не були присутні представники ЗМІ. Однак жодного разу працівники медіа не скаржилися на те, що обласна рада перешкоджає їхній професійній діяльності.

“У той же час вважаємо несправедливими та навіть неетичними звинувачення на адресу Рівненської обласної ради в тому, що ми перешкоджаємо роботі журналістів. По-перше, про те, що засідання першої сесії Рівненської обласної ради восьмого скликання проходитиме з карантинними обмеженнями та не передбачає присутності в залі працівників ЗМІ, ми повідомили заздалегідь через офіційну розсилку та в групі “Журналісти Рівного” в мережі Facebook. Тож звинуватити обласну раду в тому, що когось не попередили, – щонайменше недоречно.

По-друге, так само заздалегідь громадськість була поінформована про те, що спостерігати за перебігом сесії можна як на офіційному сайті, так і на ютуб-каналі Рівненської обласної ради. Відповідні посилання також були оприлюднені для зручності тих, кому це цікаво. Тому спроби звинуватити обласну раду чи її виконавчий апарат у закритості також вважаємо некоректними”, – зазначила керівниця пресслужби облради.

Головний редактор “Четвертої влади” Володимир Торбіч зазначив, що видання оскаржуватиме дії працівників облради й розпорядження.

“Ми не відповідаємо за працівників інших ЗМІ, тому пояснення, що ніхто не скаржився, не означає, що немає правопорушення. Оскільки перешкодили діяльності нашого фотокореспондента і він не зміг виконати свою роботу, ми оскаржуватимемо такі протиправні дії і розпорядження. А те, наскільки депутати й працівники обласної ради дотримуються правил карантину, можна побачити із запису сесії облради”, – сказав він.

Liked the article?
Help us be even more cool!