ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ОБСЄ опублікувала правовий аналіз українського законопроєкту про медіа

04.03.2020, 09:51
Фото – archiwum.allegro.pl
Фото – archiwum.allegro.pl

Офіс представника ОБСЄ з питань свободи засобів масової інформації Арлема Дезіра провів правовий аналіз проєкту Закону України "Про медіа", повідомляє Укрінформ.

Повний текст аналізу опубліковано на сайті Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

"Необхідно, щоб цей проєкт закону був погоджений із чинними міжнародними стандартами, зобов'язаннями ОБСЄ та кращими практиками щодо свободи вираження поглядів та свободи інформації для уникнення негативного впливу на свободу ЗМІ в країні”, – йдеться в коментарі Арлема Дезіра з цього приводу.

Зазначається, що правовий огляд законопроєкту про медіа був замовлений Офісом представника ОБСЄ з питань свободи та підготовлений експертом зі свободи засобів масової інформації доктором Джоан Барата Мір (Joan Barata Mir).

В аналізі, зокрема, міститься застереження з приводу низки передбачених законопроєктом обмежень, що стосуються контенту, який може поширюватися на території України. Вказується на те, що конкретні ситуації, які впливають на національну безпеку, "можуть виправдовувати встановлення певних обмежень права на свободу вираження поглядів, однак ці обмеження мають бути чітко визначені в кожному конкретному випадку". 

Також в аналізі висловлюється занепокоєння щодо можливості накладення штрафу на певні ЗМІ за допомогою заборони їх розповсюдження, що названо "надмірним і непропорційним заходом". 

Крім того, у ньому містяться рекомендації щодо процедури призначення членів, функціонування та повноважень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

"Цей аналіз пропонує важливі рекомендації, спрямовані на вдосконалення законопроєкту відповідно до міжнародних стандартів та зобов'язань ОБСЄ. Я закликаю владу врахувати ці рекомендації, перш ніж ухвалювати закон, для забезпечення кращого регулювання свободи ЗМІ в Україні. Мій офіс готовий продовжувати працювати з Україною та надавати необхідні рекомендації”, – заявив Дезір.

Як повідомляв ІМІ, 5 лютого Комітет Верховної Ради з питань свободи слова більшістю голосів представників фракції "Слуга народу" підтримав законопроєкт № 2693 "Про медіа" і рекомендував парламенту ухвалити його в першому читанні. Проте комітет не підтримав альтернативний проєкт закону №2693-1 "Про медіа", авторами якого є представники фракції "Європейська солідарність". 

17 січня Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити за основу законопроєкт №2693 "Про медіа".

Новий законодавчий акт має стати комплексним документом, що прийде на зміну кільком медійним законам: про телебачення і радіомовлення, про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні, про інформаційні агентства, про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення, про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів, про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації.

15 січня 2020 року група народних депутатів від фракції "Європейська солідарність" зареєструвала альтернативний проєкт закону "Про медіа" №2693-1.

Liked the article?
Help us be even more cool!