ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

НСЖУ заявила, що не захищає "каналів Медведчука"

09.02.2021, 15:51

Секретаріат Національної спілки журналістів України (НСЖУ) заявляє, що не захищає редакційної політики жодних медіа, зокрема й “телеканалів Медведчука”, але висловлює стурбованість позасудовим застосуванням обмежувальних заходів.

Про це йдеться в заяві секретаріату НСЖУ, ухваленої за підсумками онлайн-засідання  8–9 лютого, і яка є офіційною позицією організації.

“Право держави в законний спосіб захищати інформаційний простір від фейків і пропаганди незаперечне, тим більш – в умовах гібридної війни, розв’язаної проти України. Водночас застосування інструменту санкцій РНБОУ і припинення роботи медіа має ґрунтуватися на публічних доказах і відбуватися з дотриманням визначених законом процедур”, – йдеться в заяві.

У НСЖУ зазначають, що відповідно до своїх статутних завдань та повноважень захищають ЗМІ в конфліктах із владою. Водночас, зазначається в заяві, “свобода слова не дає підстав журналістам зловживати нею, хоч би де вони працювали”. 

“І коли будь-яке медіа дозволяє собі ставити під сумнів національну державність і територіальну цілісність України, виправдовувати вчинену проти неї збройну агресію – цим діям мають своєчасно давати оцінку компетентні державні органи, не чекаючи “слушного політичного моменту”, - йдеться в заяві.

Секретаріат спілки заявляє, що засуджує розпалювання ворожнечі й заклики до насильства стосовно журналістів і працівників ЗМІ, оскільки за редакційну політику відповідальні насамперед власники й топменеджери, і на виявлені порушення має належно реагувати постійний наглядовий і регуляторний державний орган – Національна рада з питань телебачення й радіомовлення. 

“Разом з тим і представники журналістської спільноти мають бути свідомими рівня відповідальності в роботі  зі словом і фактами, у підготовці матеріалів і програм, дотримуючись  загальноприйнятих стандартів професії,  не вдаючись до маніпуляцій, які перетворюють журналістику на інструмент пропаганди”, – зазначається в заяві.

В НСЖУ заявляють, що позасудові обмежувальні заходи – сам по собі небезпечний прецедент. “Цей інструмент може бути використаний для тиску на інших мовників або для вжиття аналогічних санкцій, приміром, до телеканалів групи 1+1 (у них Медведчук володіє часткою акцій) або “телеканалів Порошенка” “Прямий” і 5 канал, які, на думку одного з високопосадовців, часто показують “агентів російської пропаганди”, – йдеться в заяві.

У НСЖУ зазначають, що свобода слова в Україні передбачає широку дискусію з суспільно-політичних питань, але – на засадах дотримання законів. “Незалежні, непідцензурні медіа, свобода слова, свобода самовираження – відмінна риса кожної демократичної держави. Закликаємо владу шанувати цю свободу, дбаючи про надійний захист інформаційного простору України”, – йдеться в заяві.

Як повідомляв ІМІ, 9 лютого стало відомо, що регіональні організації Національної спілки журналістів спільно заявили, що не поділяють думки голови НСЖУ Сергія Томіленка, який розкритикував застосування санкцій до телеканалів “112 Україна”, NewsOne та ZIK.

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко на своїй фейсбук-сторінці назвав санкції щодо “112 Україна”, NewsOne та ZIK “наступом на свободу слова”. Він повідомив, що спілка інформуватиме про “надзвичайну ситуацію” Міжнародну федерацію журналістів, Європейську федерацію журналістів й Офіс ОБСЄ з питань свободи медіа.

2 лютого Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони від 2 лютого 2021 року “Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”, яке передбачає запровадження на п'ять років санкцій проти народного депутата Тараса Козака та юридичних осіб, що володіють телеканалами “112 Україна”, NewsOne та ZIK.

2 лютого телеканали “112 Україна”, ZIK і NewsOne заявили, що розцінюють рішення про санкції як політичну розправу та боротимуться за право бути в ефірі. 

3 лютого США підтримали санкції України з протидії впливу Росії.

3 лютого низка громадських організацій та представників експертної спільноти пояснили, що санкції проти телеканалів “групи Медведчука” – “112 Україна”, NewsOne і ZIK – не загрожують свободі слова, адже ці канали є інструментами іноземного впливу та становлять системну загрозу інформаційній безпеці України.

3 лютого Міжнародна і Європейська федерації журналістів засудили санкції, запроваджені в Україні проти телеканалів, пов’язаних з народним депутатом від ОПЗЖ Віктором Медведчуком.

4 лютого до Верховного Суду подали заяву про оскарження указу Президента України про застосування санкцій проти народного депутата Тараса Козака та телеканалів “112 Україна”, NewsOne та ZIK.

5 лютого народний депутат від фракції політичної партії “Голос” Роман Лозинський закликав Верховну Раду позбавити можливості працювати в парламенті журналістів телеканалів, проти яких були застосовані санкції.

6 лютого Медіарух заявив, що підтримує санкції щодо “каналів Медведчука” та закликав не переслідувати працівників.

Liked the article?
Help us be even more cool!