ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

НАЗК запустив Єдиний портал повідомлень викривачів

Фото – скриншот з whistleblowers.nazk.gov.ua
Фото – скриншот з whistleblowers.nazk.gov.ua

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) із 6 вересня запустило Єдиний портал повідомлень викривачів, на якому громадяни можуть повідомляти про факти корупції, які їм вдалося зафіксувати. Про це повідомляється на сайті НАЗК.

Громадяни через портал можуть анонімно надіслати повідомлення про корупцію в структурах, де працюють. Інформація викривачів оперативно надсилатиметься керівникам цих структур або уповноваженим підрозділам (особам) з питань запобігання та виявлення корупції, а також до спеціально уповноваженого суб’єкта у сфері протидії корупції (НАЗК, НАБУ, Нацполіції, органів прокуратури).

До порталу впродовж 180 робочих днів із дня його запуску під'єднають понад 92 тисячі організацій. 

Так, упродовж місяця до порталу підімкнуть спеціально уповноважені суб’єкти у сфері протидії корупції (НАЗК, НАБУ, Офіс генпрокурора, Національна поліція) та ДБР. Протягом двох місяців – міністерства, центральні органи виконавчої влади зі спеціальним статусом, обласні державні (військові) адміністрації. Протягом трьох місяців – Апарат ВРУ, Секретаріат Кабінету Міністрів, Офіс президента, апарати (секретаріати) РНБО, ЦВК, Рахункової палати, КСУ, державні компанії тощо. Далі – обласні, міські, сільські та селищні ради.

Посилання на портал викривачів можна знайти на сайті НАЗК, а також на офіційних вебресурсах тих організацій і установ, які будуть підімкнені до порталу.

На портал може звернутися будь-яка особа, якій стала відома інформація про корупційне або пов’язане з корупцією правопорушення. Особа вважається викривачем за сукупності таких умов: 

  • повідомити про корупцію має фізична особа (громадянин України, іноземець, особа без громадянства), яка переконана, що її інформація є достовірною;
  • наведена в повідомленні інформація повинна містити фактичні дані, що доводять можливе вчинення іншою особою корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення, які можна перевірити;
  • ця інформація стала їй відома у зв’язку з її трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою діяльністю, проходженням нею служби чи навчання.

У разі відсутності хоча б однієї з вищевказаних умов особа вважається заявником.

На порталі є покрокова інструкція щодо того, як діяти. На екрані з’являтимуться блоки, які потрібно заповнити. Під час здійснення повідомлення на порталі містяться підказки щодо того, які дані потрібно вносити. Портал буде автоматично ставити запитання і підказувати наступні дії. 

Також портал пропонує вибір – анонімно повідомити про корупцію чи із зазначенням анкетних даних. У разі якщо особа повідомила анонімно, вона не може претендувати на винагороду, а також не може користуватися статусом викривача.

Крім того, можна не вказувати про себе жодних даних. У будь-якому разі кожному заявнику надається ідентифікатор, ввівши який можна стежити за перебігом розгляду повідомлення. Його необхідно буде ввести у відповідне поле на порталі та дізнатися, на якій стадії перебуває розгляд вашого повідомлення.

Надіслане повідомлення розглядатимуть, якщо наведена в ньому інформація містить фактичні дані, які можуть бути перевірені. Попередній розгляд повідомлень відбувається в строк не більш ніж 10 робочих днів із дня внесення інформації до порталу. 

Якщо під час попереднього розгляду виявляються ознаки корупційного правопорушення, матеріали передаються відповідному спеціально уповноваженому суб’єкту у сфері протидії корупції або ДБР. Якщо викладена в повідомленні інформація підтверджується, винні особи притягуються до дисциплінарної відповідальності уповноваженим на це суб’єктом.

Особі, яка повідомила, надається детальна інформація про результати попереднього розгляду в триденний строк із дня завершення розгляду.

За наявності загрози життю, житлу, здоров’ю та майну викривачів, їхніх близьких осіб правоохоронні органи можуть надати захист від протиправних зазіхань. Приводом для вжиття заходів безпеки можуть бути: заява викривача, члена його сім’ї або близького родича; звернення керівника відповідного державного органу; отримання оперативної та іншої інформації про наявність загрози життю, здоров’ю, житлу і майну.

Розмір винагороди для викривача становить 10% грошового розміру предмета корупційного кримінального правопорушення або завданого державі збитку. Першою умовою для отримання винагороди є статус викривача в кримінальному провадженні. Проте винагорода не може бути більшою за 3000 мінімальних заробітних плат, встановлених на час вчинення такого правопорушення. Винагорода виплачується після рішення суду, що набрав законної сили, коштом держбюджету органами державного казначейства.

Портал викривачів – це один з інструментів реалізації антикорупційної політики, створення якого передбачено Законом України “Про запобігання корупції” та Державною антикорупційною програмою на 2023–2025 роки (ДАП).

Як повідомляв ІМІ, 4 вересня 2023 року Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) відкрило публічний доступ до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні чи пов'язані з корупцією правопорушення.

В Україні 1 січня 2020 року набув чинності Закон “Про внесення змін до Закону України “Про запобігання корупції” щодо викривачів корупції”.

Раніше ІМІ писав, що цей закон надає більше можливостей журналісту-розслідувачу в спілкуванні з інсайдерами, які можуть дати йому інформацію про факти корупції в їхній організації, адже, відповідно до закону, викривачу гарантується державний захист і певні права, а також звільнення від відповідальності. Навіть коли він повідомив про факти корупції не правоохоронний орган, а журналіста-розслідувача. Навіть якщо інформація, яку повідомив викривач журналісту, є інформацією з обмеженим доступом, але у викривача не було інших варіантів викрити корупцію.

Liked the article?
Help us be even more cool!