ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

НАЗК відкрило Реєстр звітності політпартій POLITDATA

Фото – Shetterstock
Фото – Shetterstock

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) 10 жовтня відновило доступ до Єдиного державного реєстру звітності політичних партій про майно, доходи, витрати й зобов’язання фінансового характеру (Реєстр POLITDATA) з урахуванням вимог до захисту персональних даних.

Про це повідомляється на сайті НАЗК.

Відтепер політичні партії зможуть подати звіти про майно, доходи, витрати й зобов’язання фінансового характеру. “Поки що це право, а не обов’язок політичних партій”, – зазначило НАЗК. 

Отже, йдеться в повідомленні, громадськість зможе побачити, на що політпартії витрачали кошти державного фінансування понад три роки, адже спершу вони не звітували через COVID-19, а з 2022 року – через воєнний стан. Крім того, завдяки відкритості реєстру стане відомо не лише на що політичні партії спрямовували кошти, а й хто їх активно фінансував. 

Водночас із 26 грудня буде відновлений обов’язок усіх політичних партій звітувати про свої фінанси та майно, а також функції НАЗК щодо перевірок цих звітів. Оскільки саме 26 грудня набуде чинності Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо мінімізації потенційного олігархічного впливу на політичні партії, удосконалення механізмів державного фінансування та державного контролю за діяльністю політичних партій” (№3337), який 26 вересня 2023 року підписав Президент України.

Парламентські партії будуть зобов’язані подати раніше не подані звіти (за 2020–2023 роки) впродовж 90 днів після набрання чинності законом, інші політичні партії повинні прозвітувати впродовж 120 днів після набрання чинності законом. НАЗК матиме 90 днів на перевірку поданих звітів, відповідно, до 26 грудня 2023 року не здійснюватиме їхніх перевірок. 

НАЗК нагадало, що з початком повномасштабного вторгнення обмежило доступ до низки реєстрів, зокрема й до Реєстру POLITDATA, з урахуванням постанови Кабінету Міністрів України №263 “Деякі питання забезпечення функціонування інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних систем, публічних електронних реєстрів в умовах воєнного стану” від 12 березня 2022 року. 

Як повідомляв ІМІ, 6 вересня 2023 року Національне агентство з питань запобігання корупції запустило Єдиний портал повідомлень викривачів, на якому громадяни можуть повідомляти про факти корупції, які їм вдалося зафіксувати. До Єдиного порталу вже під'єднано Національну поліцію України та Державне бюро розслідувань.

4 вересня 2023 року НАЗК відкрило публічний доступ до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні чи пов'язані з корупцією правопорушення.

Liked the article?
Help us be even more cool!