ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацполіцію та ДБР під'єднано до Єдиного порталу повідомлень викривачів

Фото – скриншот з whistleblowers.nazk.gov.ua
Фото – скриншот з whistleblowers.nazk.gov.ua

До Єдиного порталу повідомлень викривачів під'єднано Національну поліцію України та Державне бюро розслідувань. Про це повідомило Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК).

Раніше доступ до порталу отримали НАЗК та Національне антикорупційне бюро (НАБУ). Відтепер працівники цих органів зможуть повідомляти на спеціальному ресурсі про факти корупції, які їм вдалося зафіксувати.

НАЗК закликає доєднуватися до порталу інші спеціально уповноважені суб’єкти у сфері запобігання корупції.

Агентство нагадало, що протягом 60 днів від запуску порталу буде під'єднано міністерства, центральні органи виконавчої влади зі спеціальним статусом, обласні державні (військові) адміністрації. Протягом 90 робочих днів – Апарат ВРУ, Секретаріат Кабінету Міністрів, Офіс президента, апарати (секретаріати) РНБО, ЦВК, Рахункової палати, КСУ, державні компанії тощо. Далі – обласні, міські, сільські та селищні ради.

Як повідомляв ІМІ, 6 вересня 2023 року Національне агентство з питань запобігання корупції запустило Єдиний портал повідомлень викривачів, на якому громадяни можуть повідомляти про факти корупції, які їм вдалося зафіксувати. Громадяни через портал можуть анонімно надіслати повідомлення про корупцію в структурах, де працюють. Інформація викривачів оперативно надсилатиметься керівникам цих структур або уповноваженим підрозділам (особам) з питань запобігання та виявлення корупції, а також до спеціально уповноваженого суб’єкта у сфері протидії корупції (НАЗК, НАБУ, Нацполіції, органів прокуратури).

4 вересня 2023 року НАЗК відкрило публічний доступ до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні чи пов'язані з корупцією правопорушення.

В Україні 1 січня 2020 року набув чинності Закон “Про внесення змін до Закону України “Про запобігання корупції” щодо викривачів корупції”.

Раніше ІМІ писав, що цей закон надає більше можливостей журналісту-розслідувачу в спілкуванні з інсайдерами, які можуть дати йому інформацію про факти корупції в їхній організації, адже, відповідно до закону, викривачу гарантується державний захист і певні права, а також звільнення від відповідальності. Навіть коли він повідомив про факти корупції не правоохоронний орган, а журналіста-розслідувача. Навіть якщо інформація, яку повідомив викривач журналісту, є інформацією з обмеженим доступом, але у викривача не було інших варіантів викрити корупцію.

Liked the article?
Help us be even more cool!