ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада закликала ЗМІ відповідально ставитися до своїх профобов’язків та дотримуватись етичних принципів

04.06.2020, 13:21
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення закликала ЗМІ відповідально ставитися до своїх професійних обов’язків та дотримуватися етичних принципів, щоб упоратись із сучасними загрозами, що загострилися під час пандемії  COVID-19. 

Про це йдеться у зверненні Нацради, оприлюдненому 4 червня на сайті регулятора.

“Маніпулятивна й неправдива інформація з’являється в соціальних мережах і потрапляє звідти в ефіри та на сторінки газет і журналів. Недарма останніми тижнями аналітики говорять про “когнітивну війну”, квазіміфологію, коли фейкова і кітчева реальність заступає справжню. Нині в інформаційному середовищі це виклик номер один”, – йдеться у зверненні.

Нацрада закликає медіа “особливо пильнувати” за дотриманням законодавства в захисті національних інтересів та національного інформаційного простору, не допускати мови ворожнечі, виконувати Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

“У ці дні особливо чутливі теми треба подавати з великою повагою до людини, її гідності, її почуттів, віри, особистого життя. Закликаємо медіа уникати залякувань та нагнітання катастрофічних настроїв, чесно й точно інформувати про всі важливі події, однак водночас пропонувати людям і поради, підтримку та позитивне мислення”, – зазначає Нацрада.

Також, на думку регулятора, медіа мають уникати політизації процесів, підігрування політикам у їхньому протистоянні.

Крім того, Національна рада закликає зважати на надзвичайно складну ситуацію країни, “у якій уже шість років точиться війна і проти якої ведуться щоденні інформаційні штурми”. 

“Простеживши за ефірами найбільших наших мовників, ми з’ясували, що в них сьогодні – майже нічого про підтримку армії, тих чоловіків і жінок, які нас із вами захищають. У медіа про військових сьогодні – лише коли скандали, хайпи навколо криміналу. Майже нічого про тих, хто повернувся й кому треба наша увага й підтримка. Варто подумати, як підтримати тих, кому й так важко, – родинам воїнів, сиротам, колишнім політв’язням. Чи ж маємо право забувати про тих, хто все ще в підвалах ОРДЛО?” – йдеться у зверненні.

Також Нацрада вважає, що на часі – перегляд редакційних політик і телерадіокомпанії та інтернет-ресурси мали б з особливою увагою проаналізувати власні етичні підходи до висвітлення подій.

Після карантину Нацрада планує відновити зустрічі з мовниками на робочих групах, “де дискутуватимемо й розроблятимемо нові підходи й далі працюватимемо над актами саморегулювання, які вже давно у фокусі уваги Національної ради”. 

“У цьому ми покладаємося і на новий закон про медіа, на який очікуємо й готуємося до його імплементації”, – йдеться у зверненні.

Також Нацрада рекомендує ЗМІ дослухатися до звернення, яке було поширене Глобальним форумом із розвитку медіа. “У ньому наголошується на безпрецедентній ролі надійної, заснованої на фактах журналістики, яка може допомогти людству впоратись із сучасними загрозами, що загострилися під час пандемії”, – зазначила Нацрада.

Liked the article?
Help us be even more cool!