ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада підписала меморандум про співпрацю з латвійським медіарегулятором

05.10.2022, 17:19
Фото – Нацрада
Фото – Нацрада

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення підписала з Національною радою з питань електронних засобів масової інформації Латвії (NEPLP) меморандум про співробітництво у сфері регулювання телерадіомовлення між медіарегуляторами. 

Таке підписання відбулося 5 жовтня, повідомляється на сайті Нацради України.

Як зазначає регулятор, метою меморандуму є розширення співпраці між двома органами, реалізація спільних заходів, обмін інформацією та досвідом з питань, які становлять надзвичайний інтерес для обох сторін. 

Документом визначено такі напрями співпраці:

а) сприяння обміну європейськими творами й створенню умов для виникнення спільного аудіовізуального продукту;

б) проведення взаємних консультацій та обмін інформацією щодо специфічних секторальних питань та стратегій і механізмів активної співпраці у сфері регулювання телерадіомовлення;

в) обмін спеціалістами й експертами, а також організація візитів і зустрічей;

г) вивчення ролі регуляторних органів держав сторін у забезпеченні розвитку сучасного сектора телерадіомовлення;

д) організація та участь у спільних семінарах, симпозіумах, конференціях, круглих столах у сфері регулювання телерадіомовлення;

е) інші погоджені способи для співробітництва.

Меморандум набуває чинності з дати його підписання сторонами. Його термін дії – п’ять років із можливістю пролонгації.

Голова Нацради Ольга Герасим’юк подякувала латвійським колегам “за їхню рішучість у боротьбі з російськими пропагандистськими ресурсами”. Вона нагадала, що Латвія надала значну воєнну, гуманітарну допомогу Україні, прийняла українських біженців, сприяє їхньому працевлаштуванню. Вже о 5:30 ранку 24 лютого, після початку вторгнення росії в Україну, латвійський медіарегулятор зібрався для ухвалення рішення про заборону поширення в країні російських пропагандистських каналів.

“Наші латвійські друзі показали всій Європі, як треба підтримувати друзів. Сьогодні наша спільна мета – подолати агресора”, – зазначила Ольга Герасим’юк.

Голова NEPLP Іварс Аболіньш зазначив, що Латвія і далі підтримуватиме Україну всіма можливими способами. Він згадав про те, що задля захисту інформаційного простору і національної безпеки країни Латвія значно змінила своє законодавство. Загалом від початку російської агресії NEPLP заборонила 110 російських телеканалів і 200 сайтів, які поширювали агресивну російську пропаганду, підтримували російське військове вторгнення, подавали викривлену інформацію про події в Україні і світі. 

За словами Аболіньша, російські канали зможуть повернутися в медіапростір Латвії лише після того, як росія поверне всі території України, зокрема Автономну Республіку Крим.

Загалом, зазначає українська Нацрада, латвійська сторона зацікавлена у вивченні досвіду роботи українських медіа під час війни в умовах бомбардувань, перебоїв з інтернетом і світлом. Для українського медіарегулятора цінними є знання про роботу латвійських колег з огляду на оновлення українського медійного законодавства і втілення в ньому норм європейської Директиви про аудіовізуальні медіапослуги.

Liked the article?
Help us be even more cool!