ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Найнебезпечнішими країнами для журналісток стали Палестина, Алжир та Туреччина – "Жінки в журналістиці"

01.06.2021, 11:32
Фото – womeninjournalism.org
Фото – womeninjournalism.org

Найнебезпечнішими країнами для жінок у травні стали Палестина, Алжир та Туреччина. Десятки журналісток у всьому світі зазнавали фізичних нападів, юридичного переслідування, расової дискримінації, були ув’язнені без суду, проти них проводилися масові кампанії дезінформації.

Такі дані навела коаліція “Жінки в журналістиці” (CFWIJ) у звіті за результатами моніторингу про випадки насильства щодо журналісток із 92 країн, повідомляє Zmina

Зокрема, CFWIJ повідомила про загибель палестинської журналістки Рееми Саад. За даними джерел коаліції, вона була вбита 12 травня у своєму помешканні разом з дітьми та чоловіком під час бомбардування ізраїльськими військовими сектору Газа.

Щонайменше 18 журналісток зазнали нападу або перешкоджання своїй професійній діяльності. Найбільше таких інцидентів зафіксовано в Палестині, також вони задокументовані в Канаді, Німеччині, Туреччині, Кенії, Сомалі, Уганді та на Філіппінах.

14 травня в Алжирі поліція заарештувала журналістку Кензу Хатту та щонайменше 15 інших репортерів за висвітлення антиурядового протесту.

Ще 19 журналісток затримували правоохоронні органи їхніх країн. Найбільше затримань працівниць медіа фіксувалося в Білорусі. Так, 13 травня під час висвітлення конференції в коворкінг-центрі Startup Family в Мінську затримали фотографиню-фрілансерку Тетяну Капітонову. Репортерка Любов Касперович була засуджена до 15 діб арешту за звинуваченням в участі в несанкціонованій демонстрації. Також після масових репресій проти незалежного новинного сайту TUT.BY 13 співробітників, зокрема шість жінок, залишаються під вартою.

Щонайменше шість журналісток у травні зазнали фізичного нападу. Це сталося в Кот-д’Івуарі, Грузії, Перу, Гонконгу, Ірані та Палестині.

Також журналістки зазнавали онлайн-домагань: випадки зафіксовано в Туреччині, Канаді, Індії, Південній Африці; юридичного переслідування – у Білорусі, Угорщині, Росії, Саудівській Аравії та Туреччині; були незаконно звільнені з роботи в Гонконзі та США.

Трьом жінкам довелося зіткнутися з расовою дискримінацією – у США, Португалії та Туреччині.

“Коаліція “Жінки в журналістиці” (CFWIJ) вимагає справедливості щодо жінок-журналісток, які зазнали вбивств, погроз, нападів та переслідувань. Ми маємо подолати прогалини, що існують у наших суспільствах об’єднаними, сміливими та рішучими діями”, – йдеться на сторінці коаліції.

Liked the article?
Help us be even more cool!