ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Найбільше випадків зникнення людей зафіксовано в трьох областях – правозахисник

13.01.2023, 10:36
Фото – Павло Клімов, Reuters
Фото – Павло Клімов, Reuters

Найбільше випадків зникнення людей правозахисники зафіксували в Херсонській, Запорізькій і Луганській областях. Про це повідомив директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров в інтерв'юГлавкому”. 

“У нашій базі даних є понад 3,2 тис. фактів зникнення безвісти… Із 3,2 тис. випадків понад 920 – насильницькі зникнення”, – розповів Захаров та додав, що окупаційні адміністрації приховують інформацію про викрадення людей.

Окремо Захаров виділив Маріуполь, оскільки зниклих безвісти в цьому місті небагато за умови, “якщо не вважати зниклими безвісти тих, хто проходив так звану фільтрацію і потрапив невідомо куди”.

“Ті, хто не пройшов фільтрацію, кудись дівалися. Досі ніхто не знає, де ці люди перебувають”, – зазначив Захаров. Він припустив, що організації, які координують пошук зниклих осіб, не володіють повною інформацією.

“Я думаю, що відомі нам дані про зниклих безвісти в Україні – це насправді 70–80% загальної кількості тих, хто насправді зник”, – сказав Захаров і зауважив, що в Україні відсутня уніфікована база даних людей, які вважаються такими, що зникли.

“Зниклі безвісти – це прерогатива поліції, де є підрозділ кримінального розшуку, який цим займається. Раніше, ще три роки тому, у них бази даних не було. Думаю, і зараз вона не з’явилася”, – розповів Захаров.

Як зазначає видання, офіційні дані про людей, які проходили процедуру фільтрації на окупованих територіях, відсутні. За оцінками Харківської правозахисної групи, йдеться про 20% із 2 млн людей, яких вивезли до Росії.

Харківська правозахисна група є відділенням міжнародного “Меморіалу”, допомагає пересічним громадянам розшукувати рідних, фіксувати руйнування домівок, отримувати лікування і харчування.

Заслуги українських правозахисників визнав Нобелівський комітет миру. 10 грудня 2022 року премію миру отримали український Центр громадянських свобод, білоруський політв’язень Олесь Беляцький і російське правозахисне товариство “Меморіал”.

Як повідомляв ІМІ, 28 березня 2022 року стало відомо про зникнення на Київщині, яка потрапила під окупацію, журналіста УНІАН Дмитра Хилюка. Була інформація, що він перебував у полоні російських військових, але попри звільнення Київщини Дмитра Хилюка так і не було знайдено. Точне місце перебування Дмитра Хилюка не відоме.

Liked the article?
Help us be even more cool!