ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Наглядова рада Meta закликає до перегляду контроверсійного рішення щодо "перехресних перевірок" ВІП-користувачів

07.12.2022, 10:40
Фото – скриншот з відео Марка Цукерберга
Фото – скриншот з відео Марка Цукерберга

Наглядова рада Meta Platforms порекомендувала компанії переглянути систему, яка робить ВІП-користувачів винятками з деяких правил. Наглядова рада зазначила, що ця система віддає перевагу впливовим особам і дозволяє інтересам компаній впливати на рішення щодо контенту, пише Reuters.

Чинна система, названа "перехресною перевіркою", передбачає додатковий перегляд рішень щодо блокування або обмеження мільйонів облікових записів у Facebook та Instagram, які належать знаменитостям, політикам та іншим впливовим користувачам. Ця система дає таким особам більше можливостей публікувати контент, який порушує правила компанії.

Перехресна перевірка "віддає перевагу користувачам, які є вигідними для Meta, і не узгоджується з обов’язками компанії щодо захисту прав людини та її цінностями", – заявив директор наглядової ради Томас Г’юз, оголошуючи це рішення.

Наглядова рада не переглядала програму перехресних перевірок з минулого року, коли розслідувачка Френсіс Гауґен викрила масштаби впливовості системи, зливши внутрішні документи компанії виданню Wall Street Journal.

З цих документів поставало, що програма перехресних перевірок водночас застосовувалася ширше та була поблажливішою до впливових користувачів, ніж Meta повідомляла наглядовій раді. Наглядова рада фінансується компанією через трастовий фонд і працює незалежно.

Без контролю за правомірністю чи управління система перехресних перевірок згодом стала охоплювати майже всіх користувачів з великою кількістю підписників. Незважаючи на те що таких облікових записів мільйони, вони все одно становлять лише невелику частку загальної кількості користувачів Meta (3,7 мільярда).

За даними WSJ, у 2019 році система не дозволила модераторам компанії видалити фото з оголеною жінкою, які опублікував відомий бразильський футболіст Неймар, попри на те що допис порушував правила Meta стосовно "інтимних зображень, опублікованих без згоди моделі".

Тоді наглядова рада висловила компанії догану за "недостатню відвертість" у своїх звітах щодо перехресних перевірок.

У заяві, опублікованій у вівторок, наглядова рада погодилася, що Meta необхідні механізми для розв’язання проблем з модерацією з огляду на надзвичайний обсяг користувацького контенту, який компанія перевіряє щодня.

Втім, додали в наглядовій раді, Meta "зобов’язана розв’язувати масштабніші проблеми такого штибу в спосіб, який іде на користь усім користувачам, а не лише купці обраних".

Наглядова рада надала 32 рекомендації з переструктурування програми справедливішим чином. Серед цих рекомендацій: вимоги з прозорості, перевірки впливу системи на платформи та більш систематичний підхід до правомірності.

Програма має й далі охоплювати державних посадовців, але водночас спиратися лише на публічно доступні критерії без жодних особливих преференцій.

Рекомендації наглядової ради не є обов’язковими для виконання, але Meta повинна відреагувати на них, зазвичай у строк до 60 днів.

Речниця наглядової ради зазначила, що в цьому випадку компанія попросила й отримала подовження строку до 90 днів.

Як повідомляв ІМІ, месенджер WhatsApp почав розгортати функцію, яка дозволяє користувачам створювати чат із собою.

Liked the article?
Help us be even more cool!