ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На семи каналах досі показують фільми російською – Кремінь

17.08.2021, 15:11
Фото - УНІАН
Фото - УНІАН

Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови з’ясував, що сім телеканалів порушують вимоги закону про державну мову. Про це повідомив у Facebook Уповноважений Тарас Кремінь.

Моніторинг ефіру відбувся 12 серпня, перевіряли трансляцію фільмів та серіалів. До нього потрапили дев’ять телерадіоорганізацій: “Інтер”, “Україна”, “К1”, “ICTV”, “Мега”, “НТН”, “1+1”, “2+2” та “СТБ”.

За результатами моніторингу порушення знайшли на таких каналах:

“Інтер” - 5 порушень.

“Україна” - 2 порушення.

“Мега” - 2 порушення.

“СТБ” -  2 порушення.

“1+1” - 1 порушення.

“2+2” - 1 порушення.

“ICTV” - 1 порушення.

“Телерадіоорганізації мали два роки на те, щоб підготуватися до цієї норми. Проте деякі з них вирішили, що можуть ігнорувати Закон, мотивуючи це частковою втратою аудиторії. Зокрема, група "1+1 медіа" заявила, що транслюватиме фільми та серіали мовою оригіналу (тобто російською), а на українську переходитиме поступово, оскільки український дубляж нібито не до вподоби глядачам. Переконаний, що і Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, як основний регулятор, і Рада національної безпеки і оборони України мають належним чином відреагувати на такі системні та демонстративні порушення, оскільки мова — це частина інформаційної політики і національної безпеки”, – зазначив Тарас Кремінь.

Як повідомляв ІМІ, 16 липня набрали чинності частини друга-шоста, восьма статті 23 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, якою унормовано застосування державної мови у сфері культури, розваг, туристичної сфери, книговидавництва та роботи книгарень, кіновиробництва, демонстрування фільмів у кінотеатрах і на телебаченні.

В Україні 16 липня 2019 року набув чинності Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. 25 квітня 2019 року Верховна Рада України ухвалила закон у цілому.

Згідно з документом, єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська, її статус як єдиної державної мови зумовлений державотворчим самовизначенням української нації. Цей закон також регулює функціонування і застосування української мови як державної у сферах суспільного життя по всій території України.

14 липня 2021 року Конституційний Суд України визнав конституційним Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Liked the article?
Help us be even more cool!