ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На платформі Ради Європи опублікували заяву щодо урізання бюджету НСТУ

02.04.2020, 17:10
Фото – islam.in.ua
Фото – islam.in.ua

На спільній платформі Ради Європи щодо сприяння захисту та безпеки журналістів розміщено заяву стосовно зменшення фінансування "UA: Суспільне мовлення". Про це повідомляється на корпоративному сайті Суспільного мовника.

Повідомлення подала Європейська мовна спілка (ЄМС) – асоціація європейських суспільних мовників. Офіційна публікація означає визнання недофінансування Суспільного загрозою свободі медіа.

"Кабінет Міністрів України запропонував значно скоротити фінансування Суспільного мовника України, що може критично підірвати його здатність працювати в майбутньому", – йдеться в заяві. 

У повідомленні наголошують, що постійне недофінансування мовника впродовж останніх років негативно вплинуло на його розвиток та інвестиції в нові технології і платформи. Це суперечить, зокрема, Рекомендації 1878 (2009) Парламентської асамблеї Ради Європи щодо фінансування суспільного мовлення, яка вимагає повноцінного фінансування "UA: Суспільне мовлення", і порушує Закон України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення", що гарантує фінансування мовника, яке не було виділеним із першого дня існування телерадіокомпанії. 

Після оприлюднення повідомлення на Платформі Ради Європи уряд України повинен офіційно відреагувати на заяву.

Як повідомляв ІМІ, 30 березня Верховна Рада на позачерговому засіданні не підтримала в першому читанні проєкт урядових змін до Закону "Про Державний бюджет на 2020 рік", який передбачав, зокрема, фінансову підтримку Національної суспільної телерадіокомпанії України в розмірі 1,5 млрд грн (скорочено на 178 млн грн).

30 березня Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що НСТУ додатково виділено 300 млн грн, тобто бюджет Національної суспільної телерадіокомпанії України становитиме у 2020 році 1,5 млрд грн.

На фінансування НСТУ у 2020 році в держбюджеті України було закладено 1 млрд 711 млн 516 тис. грн, що на 300 млн грн менше, ніж передбачено Законом "Про суспільне телебачення і радіомовлення України".

25 березня Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики заявив, що Міністерство фінансів готує зміни до держбюджету, зокрема урізає фінансування всіх напрямів діяльності Міністерства культури, молоді та спорту. Залишаються лише видатки на утримання, тобто зарплатню.

27 березня Національна суспільна телерадіокомпанія України звернулася до уряду з листом, у якому заявила, що зменшення фінансування може призвести до повного зупинення роботи мовника. 

28 лютого НСТУ повідомила, що 18 лютого Міністерство юстиції України порушило виконавче провадження щодо стягнення із Суспільного боргу в сумі 10 млн 591 тис. 224 євро 48 центів та 73 080 грн судового збору (разом це 308 млн грн) на користь акціонерного товариства "Євроньюз".

Liked the article?
Help us be even more cool!