ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На платформі Ради Європи з'явився кейс журналіста Ткача

14.08.2020, 16:01
Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

Платформа Ради Європи для захисту журналістики та безпеки журналістів опублікувала інформацію про справу щодо ймовірного прослуховування у квартирі журналіста “Схем” Михайла Ткача, зарахувавши її до категорії “подій, які мають “охолоджувальний ефект” для свободи медіа” в Україні, повідомляє Радіо Свобода

Після оприлюднення повідомлення на платформі Ради Європи уряд України повинен офіційно відреагувати на заяву.

Згідно з інформацією на сайті платформи, наразі український уряд не надав Раді Європи пояснень щодо цієї справи. Відповідне повідомлення платформа РЄ розмістила 14 серпня за поданням Європейської федерації журналістів – європейської регіональної організації Міжнародної федерації журналістів.

“8 серпня 2020 року український журналіст-розслідувач Михайло Ткач повідомив у поліцію про ознаки засобів прихованого прослуховування в його квартирі. Останніми тижнями Ткач отримував попередження від своїх джерел, його поінформували про можливу вказівку організувати спостереження для пошуку компрометувальної інформації про нього”, – йдеться на сайті Платформи Ради Європи для захисту журналістики та безпеки журналістів.

“Поліція оглянула квартиру і виявила три отвори на спільному горищі, доступному з різних під’їздів, та отвір у кухонній стелі. Повідомляється, що поліція не доклала зусиль для виявлення слідів спроб встановити чи зняти прослуховування. Того ж дня Національна поліція порушила кримінальну справу за статтею "Порушення недоторканності приватного життя", – йдеться в повідомленні.

Як повідомляв ІМІ, 8 серпня журналіст програми “Схеми: корупція в деталях” Михайло Ткач заявив, що помітив удома ознаки встановлення пристрою для прослуховування.

Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом порушення недоторканності приватного життя журналіста програми “Схеми: корупція в деталях” Михайла Ткача за ч. 1 ст. 182 (“Порушення недоторканності приватного життя”) Кримінального кодексу України.

Журналісти та представники Медіаруху “Медіа за усвідомлений вибір” звернулись із вимогою до Національної поліції швидко та неупереджено розслідувати справу про прослуховування журналіста програми “Схеми: корупція в деталях” Михайла Ткача.

9 серпня “Схеми” повідомили, що поліція знайшла три отвори в стелі будинку журналіста Михайла Ткача.

11 серпня журналіст-розслідувач програми “Схеми” Михайло Ткач подав скаргу на бездіяльність слідчих Національної поліції України, які розпочали кримінальне провадження після того, як 8 серпня він повідомив про ознаки встановлення пристрою для прослуховування у своєму помешканні.

13 серпня стало відомо, що Національна поліція 8 серпня відкрила ще одне кримінальне провадження після заяви журналіста програми “Схеми” Михайла Ткача про ймовірне стеження за ч. 1 ст. 359 (“Незаконне придбання або збут спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, а також незаконне їх використання”).

Liked the article?
Help us be even more cool!