ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мовний омбудсмен розповів, як можна в школах замінити російську мову на українську

18.04.2022, 16:54
Фото – chytomo.com
Фото – chytomo.com

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь виступає за збільшення в школах кількості годин української мови, української літератури та історії України.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на  пресслужбу омбудсмена.

"Сьогодні, на мою думку, в школах має бути збільшена кількість годин на історію України, українську літературу, ну і, звичайно, на вивчення української мови. Бо мова – не тільки основа національної ідентичності, мова освітнього процесу в закладах освіти. Це – одна з основних дисциплін ЗНО та цьогорічного НМТ. В той же час питання державної мовної політики – один із ключових компонентів конституційного ладу. Конституцією визначено, що українська є єдиною державною мовою і держава повинна створювати всі можливості для кращого її розвитку та опанування", – сказав Кремінь.

Він нагадав, що Закон "Про освіту", який ухвалено у 2017 році, визначає, що мовою навчання в навчальних закладах в Україні є державна мова.

"На жаль, донедавна місцеві політики продовжували загравати на "мовній" темі, поширюючи проросійські наративи. Тому ми мали проблеми із забезпеченням підручниками українською мовою в Херсонській, Миколаївській та Одеській областях; а також з окремими педагогічними працівниками, які викладали дисципліни недержавною мовою", – наголосив він.

За словами уповноваженого, запропонувати замінити один предмет іншими – це компетенція навчального закладу, і з власної ініціативи або за наполяганням батьків та дітей зміст навчальних програм може бути змінений.

"Для цього достатньо написати заяву від усіх батьків конкретного класу на адресу адміністрації закладу освіти й запропонувати, яку дисципліну вони хотіли б вивчати замість наявної. Скажімо, "російська мова" в багатьох школах вже замінена додатковими годинами з іноземних мов", – зазначив мовний омбудсмен.

Як повідомляв ІМІ, раніше міністр освіти і науки Сергій Шкарлет повідомив про створення робочої групи, яка в межах дисципліни "зарубіжна література" перегляне присутність творів російських авторів.

Liked the article?
Help us be even more cool!