ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

МОН запустило сервіс для повідомлення про булінг у школах

Міністерство освіти та науки (МОН) впровадило опцію швидкого повідомлення про випадки булінгу. Відтепер дитина самостійно чи її батьки можуть заповнити коротку анкету та надіслати електронну скаргу, залучивши до вирішення проблеми керівництво школи та, за потреби, поліцію, повідомила пресслужба МОН

Алгоритм дій для швидкого повідомлення про булінг:

  • зайти на сайт АІКОМ та натиснути кнопку “Повідомити про булінг”;
  • зареєструватися або увійти в уже наявний акаунт;
  • заповнити коротку анкету. Заяву можна подавати анонімно чи зазначити свої дані; 
  • натиснути кнопку “Продовжити” та підтвердити заяву;
  • ознайомитися з рекомендаціями щодо того, як реагувати на булінг.

Якщо заяву створює дитина, то вона матиме дві опції: 

  • не зазначати інформацію, яка може її ідентифікувати, тоді заява буде повністю анонімною; 
  • зазначити особисту інформацію, що значно полегшить школі та поліції розвʼязати конкретну ситуацію.

“Анонімні заяви можуть розглядатися тільки на рівні школи, але якщо ви відчуваєте, що ситуація потребує залучення представників поліції, тоді краще зазначити інформацію, яка може допомогти школі та поліції зв’язатися з вами та допомогти ефективно розвʼязати ситуацію”, – написали у пресслужбі МОН.

Також і міністерстві додали, що в анонімній заяві достатньо лише текстово описати випадки булінгу, які відбулися. Якщо ж заяву спрямують до поліції, то можуть знадобитися докази або свідчення для підтвердження факту булінгу. 

“Це не обов’язково, але значно полегшить процес розслідування”, – зауважили в міністерстві.

Що відбувається після того, як надіслав/-ла заяву

Надіслану заяву отримує директор/-ка школи і протягом доби має відреагувати на звернення: скликати спеціальну комісію, де буде обговорено цей випадок та визначено подальші дії щодо сторін булінгу у класі, де стався такий випадок.

Якщо потрібно, можуть бути залучені соціальні працівники, представники поліції та інші служби, які мають допомогти розвʼязати ситуацію згідно зі встановленим порядком та законом України.

Чи можуть однокласники дізнатися, що хтось повідомив про булінг

Заяву можуть бачити лише директор/-ка школи та представники поліції. Працівники школи та поліції будуть діяти лише в інтересах дитини, тому без нагальної потреби ім’я чи будь-яку іншу особисту інформацію ніхто не повідомлятиме іншим.

Що робити, якщо помітив/-ла булінг, але не є його жертвою

У такому разі можна самостійно повідомити про те, що хтось зазнає булінгу в школі, та ознайомитися з матеріалами щодо реагування на булінг. Зробити це можна так само анонімно або зазначити своє ім’я.

Що робити, якщо є страх повідомляти про булінг через можливу помсту з боку однокласників

Подати заяву можна повністю анонімно, але якщо є сумніви, то можна скористатися чат-ботом. У ньому можна знайти інформацію щодо того, як реагувати на булінг, підтримати себе та інших тощо. 

Згідно з дослідженнями МОН, понад 53% учнів коли-небудь стикалися з булінгом у школі, але лише половина з них повідомила про це батькам чи вчителям. 

“Найчастіше діти бояться розповісти про проблеми дорослим через страх осуду чи погіршення ситуації”, – наголосили у міністерстві.

Як повідомляв ІМІ, за даними загальнонаціонального дослідження “Булінг та толерантність у закладах освіти після 24 лютого 2022 року”, 28,7% школярів вважають, що зовнішність є основним приводом для булінгу. 

Liked the article?
Help us be even more cool!