ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

МОН: Учні та учениці навчатимуться разом на предметі "Захист України"

Учнів та учениць 10–11 класів ділитимуть на предметі “Захист України” на групи по 8–15 осіб, а також дівчата та хлопці навчатимуться тепер разом.

Відповідні зміни до Порядку поділу класів на групи під час вивчення предмета “Захист України” внесло Міністерство освіти і науки України (МОН), а Верховна Рада раніше законом №3724-IX скасувала гендерний розподіл під час вивчення цього предмета,  повідомила пресслужба МОН.

“Ці зміни дадуть змогу вчителям більше зосередитися на практичному навчанні в менших групах, а учням – незалежно від статі опанувати базові навички для життя, самозахисту та формування оборонної свідомості”, – зазначає міністерство.

“Захист України” впроваджується в межах всеукраїнського педагогічного експерименту впродовж 2024–2026 років.

Заклади освіти, які поки що викладають за старою програмою, також мають відмовитися від гендерного поділу груп, наголосили в міністерстві.

Оновлена програма складається з 10 модулів і спрямована на розвиток практичних умінь. 

До них входять: 

  • домедична допомога; 
  • навички управління безпілотниками; 
  • тактична медицина;
  • радіозв’язок та інші сучасні технології, що відповідають реаліям воєнного часу.

МОН зауважило, що програма також допоможе учням розвинути емоційну стійкість і вміння діяти в екстремальних ситуаціях.

Із 2027 року оновлена програма “Захист України” також стане основою для профільного вивчення, де учні зможуть обирати окремі модулі для поглибленого навчання. 

Замість звичних 45-хвилинних уроків раз на тиждень нова програма передбачає, що уроки проводитимуть протягом усього дня один раз на місяць. 

Для цього в громадах створюються спеціальні навчальні осередки, які об’єднають учнів з кількох шкіл. Це дозволить ефективніше організувати практичні заняття та надавати учням з усієї громади доступ до сучасного навчального обладнання.

Оновлення курсу “Захист України”

Як повідомляв ІМІ, Міністерство освіти та науки запрошує на навчання тренерів для вчителів, які викладатимуть дисципліну “Захист України”.

Предмет “Захист України” відповідно до його оновленого формату викладатимуть дітям раз на місяць, заняття триватиме шість годин.

Кабінет Міністрів виділяє 1,65 мільярда гривень на закупівлю сучасного обладнання для оновленого курсу “Захист України”.

У червні в Міністерстві освіти та науки повідомили, що розробили проєкт модельної навчальної програми “Захист України” для 10–11 класів закладів загальної середньої освіти.

У 10 класі учні вивчатимуть основи національної безпеки та оборони України, знайомитимуться з принципами управління та планування, вивчатимуть озброєння та військову техніку. Значну увагу приділяють практичним навичкам: орієнтуванню на місцевості, основам інженерної фортифікації, стрілецькій підготовці.

Програма 11 класу фокусується на розвитку військових технологій, особливостях інформаційної безпеки, поглибленні знань з домедичної допомоги. Важливим аспектом є вивчення методів захисту цивільного населення в кризових умовах, можливостей і способів оборони України.

Liked the article?
Help us be even more cool!