ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

МОН розповіло, що школярі вивчатимуть на предметі "Захист України"

Міністерство освіти та науки розробило проєкт модельної навчальної програми “Захист України” для 10–11 класів закладів загальної середньої освіти, повідомила пресслужба міністерства. 

Проєкт програми передбачає єдиний зміст для всіх учнів, незалежно від статі. Програма має отримати гриф “Рекомендовано” за результатами експертизи та відповідний наказ до затвердження від МОН.

У 10 класі учні вивчатимуть основи національної безпеки та оборони України, знайомитимуться з принципами управління та планування, вивчатимуть озброєння та військову техніку. Значну увагу приділяють практичним навичкам: орієнтуванню на місцевості, основам інженерної фортифікації, стрілецькій підготовці.

Програма 11 класу фокусується на розвитку військових технологій, особливостях інформаційної безпеки, поглибленні знань з домедичної допомоги. Важливим аспектом є вивчення методів захисту цивільного населення в кризових умовах, можливостей і способів оборони України, зазначило МОН.

Ключовий акцент проєкту – на практичній підготовці. Кожен модуль передбачає засвоєння і відпрацювання конкретних навичок з керування дронами, інформаційної безпеки, навігації, розвідки на основі відкритих джерел (OSINT), стресо- та психологічної стійкості, зазначили в міністерстві.

Предмет “Захист України” викладатимуть раз на місяць, учні зможуть практикувати набуті знання на новому технічному обладнанні. Осередки навчання будуть оснащені комп'ютерними симуляторами керування дронами, інтерактивними лазерними стрілецькими тренажерами та інструментами для опанування правил домедичної допомоги.

Для закріплення відпрацювання практичних умінь та навичок проводитимуться навчально-польові збори або тренінгові заняття. 

Міністерство зазначає, що програма – ключовий елемент комплексного оновлення предмета, який спрямований на формування в молоді національної ідентичності та навичок для захисту власного життя. 

Наповнення кожного модуля сформовано на основі консультацій та обговорень з експертами та десятками таких організацій, як Victory Drones, ГО “Військова школа “Боривітер”, БФ “Солом’янські котики”, Всеукраїнська рада реанімації, OSINT-агенція “Molfar”, Демократична школа “Майбутні”. 

Оновлення курсу “Захист України”

Як повідомляв ІМІ, Міністерство освіти та науки запрошує на навчання тренерів для вчителів, які викладатимуть дисципліну “Захист України”.

Предмет “Захист України” відповідно до його оновленого формату викладатимуть дітям раз на місяць, заняття триватиме шість годин.

Кабінет Міністрів виділяє 1,65 мільярда гривень на закупівлю сучасного обладнання для оновленого курсу “Захист України”.

Liked the article?
Help us be even more cool!