ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

МКІП: статус заброньованих отримали понад 700 медійників

За поданням Міністерства культури та інформаційної політики України (МКІП) статус заброньованих по всій країні отримали 1150 працівників сфери культури та понад 700 медійників. 

Такими є дані міністерства станом на 9 квітня, повідомляється на сайті МКІП

"Щодо бронювання працівників медіа. Під час війни, коли ворог маніпулює громадською думкою в Україні та за кордоном, поширює дезінформацію та відверту брехню, українські ЗМІ є джерелом правдивої інформації і опорою національної безпеки України. Тому частина працівників цієї сфери теж заброньована", – пояснює відомство. 

Там зауважили, що українська культура сьогодні є важливим інструментом стійкості та опору російській агресії і відстрочення від мобілізації частини персоналу закладів культури і медіа надає можливість сфері зберегти мінімальну спроможність виробляти культурний та інформаційний продукт. 

"Можна скільки завгодно іронізувати на тему критичності закладів культури для функціонування економіки і бронювання артистів, але відстрочка від мобілізації частини персоналу закладів культури і медіа надає можливість сфері зберегти свою хоча б мінімальну спроможність виробляти культурний та інформаційний продукт та надавати важливі сьогодні суспільству соціокультурні та інформаційні послуги", – пояснює МКІП. 

Міністерство зазначає, що бронює працівників усіх закладів, які формують систему культури і медіа. 

"Це у тому числі  артисти театрів, філармоній і цирків також. Це дуже незначна кількість людей. Проте перебування цих людей на своїх посадах дозволяє зберегти сферу від занепаду. Ці люди критично важливі для своїх підприємств", – зазначає міністерство.

МКІП вважає, що заклади культури "правильно було б назвати критично важливими для нашого життя, духовної стійкості та опору".

"Вважаємо, що хейт навколо теми бронювання працівників сфери культури та медіа – це неповага до людей, які чесно і якісно роблять свою роботу, примітивна оцінка їх суспільного значення, як і в цілому значення культури в країні, що воює", – зазначає МКІП.

Що відомо про бронювання медійників

Міністерство культури та інформаційної політики України надало телеканалам, які беруть участь у телемарафоні “Єдині новини”, статус критично важливих для функціонування економіки й забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. 

Згідно з наказами Мінкультури, встановлено, що ТОВ "Ми-Україна" (телеканал "Ми-Україна"), ТОВ "ТРК "Студія 1+1" (телеканал "1+1"), ТОВ "МК ТРК" (телеканал ICTV), ПрАТ "Телеканал "Інтер" (телеканал "Інтер"), державне підприємство "Парламентський телеканал "Рада" (телеканал "Рада") та Акціонерне товариство "Національна суспільна телерадіокомпанія України" (телеканал "Суспільні новини") відповідають критеріям підприємства, установи та організації, що є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, і підтвердило цей статус.

Крім того, з початку 2024 року такий статус отримали: представництво Британської телерадіомовної корпорації (ВВС), Українське національне інформаційне агентство Укрінформ, ТОВ "Новий канал", ТОВ "Старлайн медіа", ТОВ "Телеканал СТБ", ТОВ "Хмарочос медіа", ТОВ "УНІАН ТБ", представництво Deutsche Welle, ПрАТ "ТК "ТЕТ", ТОВ "ТРК "НБМ".

Також Національна спілка журналістів України та низка інших підприємств, установ та організацій у сфері відання Мінкультури.

Про критерії бронювання військовозобов'язаних співробітників медійних організацій можна почитати в статті ІМІ.

Liked the article?
Help us be even more cool!