ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Microsoft: Росія агітує проти Олімпійських ігор за допомогою дипфейку з Томом Крузом

04.06.2024, 13:33

Росія активізувала в інтернеті кампанію з дезінформації про Олімпійські ігри, в якій використовує, зокрема, дипфейк кінозірки Тома Круза, де він начитує текст із критикою Міжнародного олімпійського комітету. 

Про це йдеться в новому звіті від Microsoft, оприлюдненому 2 червня, повідомляє The Guardian.

Згідно зі звітом, пов’язані з РФ угруповання проводять “ворожі кампанії впливу”, націлені на Францію, Емманюеля Макрона, Міжнародний олімпійський комітет (МОК) і самі Олімпійські ігри, що розпочнуться 26 липня в Парижі. Росії заборонили брати участь в іграх 2024 року, але російські спортсмени зможуть змагатися під нейтральним прапором.

Кадр із фейкового документального фільму “Падіння Олімпійських ігор”. Ілюстрація: Storm-1679 / Центр аналізу загроз Microsoft

Фейкове відео з Томом Крузом, що з’явилося в Telegram торік, має назву “Падіння Олімпійських ігор” і використовує згенерований штучним інтелектом запис голосу кінозірки, що начитує “дивний, химерний текст”, повний зневаги до МОК. “Документальна” стрічка, чия назва обігрує назву трилера “Падіння Олімпу”, також оманливо маркована як продукт Netflix і супроводжується фальшивими схвальними відгуками від New York Times і BBC.

“З відео… чітко видно, що його творці витратили на цей проєкт немало часу, а рівень застосованих ними навичок перевищує більшість кампаній впливу, які ми спостерігаємо”, – зазначають у центрі аналізу загроз Microsoft.

Відео було розроблене кремлівським угрупованням Storm-1679, яке в минулому вже ошукувало американських акторів (наприклад, Елайджу Вуда), просячи їх записати повідомлення для Cameo (сайт, де люди можуть за гроші отримати особисте звернення від зірки), які потім були перетворені на антиукраїнську пропаганду.

До кампанії проти Олімпійських ігор, запущеної Storm-1679 протягом минулого року, входила низка відео, що лякали терактами під час Олімпійських ігор, які триватимуть із 26 липня до 11 серпня. Угруповання опублікувало фейкові новинні сюжети, де повідомлялося, що парижани нібито масово страхують своє майно, очікуючи терактів, а чверть квитків на ігри повернено через загрозу терору. Обидва відео були марковані як матеріали великих мовників Euro News і France24.

Акаунти в соцмережах, пов’язані зі Storm-1679, публікували зображення нібито графіті в Парижі з погрозами ізраїльтянам, що приїдуть на ігри. Кілька зображень також містили згадки про напад палестинських терористів на Олімпійські ігри 1972 року в Мюнхені, коли загинуло 11 членів олімпійської команди Ізраїлю.

“Microsoft не має жодних незалежних доказів існування цих графіті, що вказує на те, що зображення могли бути згенеровані цифровим шляхом”, – йдеться у звіті.

Ще одна російська група – Storm-1099 або ж “Двійник” – створила низку фейкових новинних сайтів французькою мовою, де публікувалися повідомлення про нібито корупцію в МОК і потенційні теракти в Парижі. Клони видань Le Parisien і Le Point також представляли Макрона як політика, байдужого до проблем французьких громадян.

У Microsoft зазначають, що очікують розширення російської кампанії на інші мови й спроб заповнити соцмережі власними повідомленнями за допомогою автоматизованих акаунтів. Також імовірне ширше використання генеративного ШІ – систем, що виробляють дуже переконливі тексти, відео, зображення й аудіо.

Як повідомляв ІМІ, правозахисна організація “Репортери без кордонів” стурбована спробами російського регулятора Роскомнагляд використовувати штучний інтелект для контролю й цензури інформації в інтернеті. 

Організація заявляє, що існує нагальна потреба врегулювати комерціалізацію ШІ-технологій, щоб ті не використовувалися для стримування вільного потоку достовірних новин і інформації.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!