ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Репортери без кордонів" стурбовані спробами Роскомнагляду використовувати ШІ для цензури

29.05.2024, 12:00
“Репортери без кордонів”. Фото – RSF

Правозахисна організація “Репортери без кордонів” стурбована спробами російського регулятора Роскомнагляд використовувати штучний інтелект для контролю й цензури інформації в інтернеті. 

Про це йдеться в заяві організації, яка закликає до врегулювання ШІ.

“Репортери” зазначають, що Роскомнагляд підтвердив цю інформацію державному інформагентству ТАСС, зазначивши, що метою експериментів було побачити, яку роль “нейромережі” й великі мовні моделі на кшталт ChatGPT можуть відігравати в контролюванні інформації, що російська влада вважає “незаконною”.

“Репортери без кордонів” стривожені, що ці експерименти можуть прокласти шлях до нових засобів цензури в інтернеті, підсилених ШІ. 

Організація заявляє, що існує нагальна потреба врегулювати комерціалізацію ШІ-технологій, щоб ті не використовувалися для стримування вільного потоку достовірних новин і інформації.

“Цензура Роскомнагляду вже дуже агресивна. За допомогою ШІ вона може стати непереможною. Ці експерименти варто розглядати як додаткову загрозу доступу російської громадськості до вільної й незалежної журналістської інформації, яку вона вже здатна отримати лише обхідними шляхами. В Росії чи деінде використання ШІ має бути врегульоване, щоб ним не могли послуговуватися хижаки, які полюють на свободу преси”, – заявив очільник відділу технологій “Репортерів” Вінсан Бертьє.

Організація зазначає, що використання ШІ урядами-цензорами призвело б до появи дедалі вишуканіших технік цензури, які вийшли б далеко за межі поточних систем, що лише шукають в інтернеті й соцмережах заборонені ключові слова.

“Репортери без кордонів” закликають вжити конкретних заходів щодо комерціалізації систем ШІ, які наразі не містять запобіжників від порушень права на інформацію. Щоб запобігти використанню ШІ в цензурі, демократичні уряди мають змусити розробників ШІ-систем до максимальної доброчесності, коли йдеться про виявлення клієнтів з державного сектору, перевірки використання з їхнього боку наданих технологій і позбавлення їх доступу до цих технологій у разі порушень, йдеться в заяві.

Як повідомляв ІМІ, раніше “Репортери без кордонів” засудили фінансування Кремлем нової фабрики пропагандистів, яку в РФ називають онлайн-школою воєнних “кореспондентів” для роботи на окупованих територіях України.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!