ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Meta звинувачують у потуранні ненависницьким дописам про конфлікт в Ефіопії

14.12.2022, 12:51
Фото – forbes.com
Фото – forbes.com

Проти Meta Platforms подано новий позов. Корпорацію звинувачують у недостатній протидії ненависницьким дописам з Ефіопії. Активне поширення таких дописів у Facebook розпалює громадянську війну в країні.

Про це повідомляє видання Reuters.

Позов був поданий 13 грудня в Кенії. Авторами виступили двоє ефіопських дослідників і кенійська правозахисна група "Інститут Катіба". Вони стверджують, що система рекомендацій у Facebook сприяє розповсюдженню в Ефіопії дописів із закликами до насильства. Зокрема, кілька таких постів опубліковано перед убивством батька одного з дослідників.

У позові також ідеться про те, що компанії не вдалося належно навчити свої алгоритми розпізнавати небезпечні дописи та найняти компетентний персонал для контролю за контентом, створеним мовами, за які відповідає регіональний модераційний хаб Meta в Найробі.

Речниця Meta Ерін Макпайк заявила, що мова ненависті та заклики до насильства є порушеннями правил Facebook та Instagram.

"Ми багато інвестуємо в команди й обладнання для пошуку й видалення такого контенту. Ми залучаємо співпрацівників зі знанням місцевого контексту та відповідним досвідом, а також розвиваємо наші потужності для виявлення протиправного контенту, створеного найпоширенішими в Ефіопії мовами", – додала Макпайк.

Минулого року незалежна Наглядова рада Meta порекомендувала звернути увагу на використання Facebook та Instagram з метою поширення контенту, який посилює загрозу насильства в Ефіопії.

Позивачі вимагають, щоб суд наказав Meta вжити термінових заходів зі зниження рейтингу насильницького контенту, розширити колектив модераторів у Найробі та створити фонди компенсації жертвам насильства, спровокованого Facebook, сумою близько 2 мільярдів доларів.

У позові йдеться про дописи, опубліковані на Facebook у жовтні 2021 року, які містили мову етнічної ненависті стосовно батька позивача Абргама Меареґа. У цих дописах також було зазначено адресу літнього чоловіка й висловлено заклики до його вбивства. У позові стверджується, що Абргам Меареґ подавав скаргу на ці пости у Facebook, але компанія відмовлялася видаляти їх швидко або не видаляла взагалі.

Цей позов є відгомоном попередніх звинувачень на адресу Meta, які стосувалися жорстокості, розпалюваної на платформах корпорації, зокрема у М’янмі, Шрі-Ланці, Індонезії та Камбоджі. Компанія визнала, що її реакція на конфлікти в М’янмі та інших країнах була "занадто повільною".

У результаті конфлікту між урядом Ефіопії та повстанськими силами з північної провінції Тіґрей, який вибухнув у 2020 році, тисячі людей загинуло та мільйони втратили домівку.

Як повідомляв ІМІ, Наглядова рада Meta Platforms порекомендувала компанії переглянути систему, яка робить ВІП-користувачів винятками з деяких правил. Наглядова рада зазначила, що ця система віддає перевагу впливовим особам і дозволяє інтересам компаній впливати на рішення щодо контенту.

Liked the article?
Help us be even more cool!