ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медіаорганізації Киргизстану закликають владу відкликати судовий позов проти Радіо Свобода

25.01.2023, 11:11
Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

Понад 25 медіаорганізацій і журналістів Киргизстану закликали міністерство культури, інформації та молодіжної політики країни відкликати судовий позов про припинення роботи киргизької служби Радіо Свобода Радіо Азаттик.

Про це йдеться в листі, оприлюдненому 24 січня, повідомляє Радіо Свобода.

У листі організації називають цей крок незаконним, оскільки Радіо Азаттик, офіційно зареєстроване як "Азаттик Медіа", не порушувало жодних законів центральноазійської країни.

Киргизька влада заблокувала сайти Радіо Азаттик киргизькою та російською мовами наприкінці жовтня 2022 року. Це сталося після того, як медіа відмовилося зняти відео, створене телеканалом "Настоящее время" про прикордонний конфлікт. Офіційні особи Киргизстану стверджують, що автори відео "переважно" транслювали позицію таджицької сторони.

"Закриття "Азаттик Медіа" стане не лише ударом по свободі слова та незалежним ЗМІ, це, безумовно, призведе до обмеження права громадян на отримання інформації", – йдеться в листі.

Серед організацій, які підписали лист, – Фонд "Інститут медіаполітики Киргизстану", Незалежна спілка журналістів, Громадська спілка журналістів, Фонд журналістських розслідувань, Фонд “Медіа Консалт” та інші.

Міністерство культури, інформації та молодіжної політики повідомило 23 січня, що звернулося до Ленінського районного суду Бішкека з проханням припинити роботу Радіо Свобода в країні. Пізніше того ж дня суд повідомив, що розгляне запит 8 лютого.

Рішення влади заблокувати сайти Радіо Азаттик ґрунтувалося на законі про захист від недостовірної інформації, який викликав широку критику під час ухвалення в серпні 2021 року.

Банківський рахунок Радіо Азаттик у Бішкеку заморожено, а в листопаді 2022 року влада Киргизстану зупинила акредитацію 11 кореспондентів Радіо Свобода в парламенті країни.

У відповідь на повідомлення про цей крок президент і головний виконавчий директор Радіо Свобода / Радіо Свобода Джеймі Флай сказав, що мовник оскаржує "ці незаконні атаки на Радіо Азаттик і наші незалежні репортажі".

"Ми використовуватимемо всі доступні законні засоби для збереження нашої діяльності в країні. Ми продовжуватимемо обслуговувати нашу лояльну киргизьку аудиторію незалежно від того, які дії вживає киргизький уряд", – заявив 23 січня Флай.

Радіо Свобода оскаржило рішення щодо блокування сайтів у районному суді Бішкека. Перше засідання щодо апеляції призначено на 26 січня.

Як повідомляв ІМІ, 26 жовтня 2022 року Міністерство культури, інформації, спорту та молодіжної політики країни Киргизстану заблокувало на два місяці сайт киргизької служби Радіо Свобода (Радіо Азаттик). 

Приводом для цього Мінкульт назвав ефір програми "Настоящее время. Азия", яка вийшла в середині вересня під заголовком "Важкі бої на кордоні Киргизстану та Таджикистану" ("Настоящее время" – телеканал, створений Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода за участю "Голосу Америки"). У програмі, за твердженням відомства, містяться "елементи мови ворожнечі, непідтверджена інформація про нібито напад киргизької сторони на Таджикистан, інформація, що нагнітає ситуацію в суспільстві й спричиняє ненависть, дискримінацію і розкол серед громадян під час висвітлення подій у Баткенській області". 

24 жовтня 2022 року до "Азаттик Медіа" надійшов лист від Мінкульту Киргизстану з вимогою протягом доби видалити з ютуб-каналу "Настоящее Время. Азия" запис прямого ефіру, присвячений прикордонному конфлікту.

Liked the article?
Help us be even more cool!