ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медіачек: У двох новинах видання "Коло" про секретаря міськради заголовки не відповідають змісту

24.05.2023, 10:15
Фото – Коло
Фото – Коло

Громадські організації "Детектор медіа" та "Інститут масової інформації" пропонують механізм скарг на неякісні журналістські матеріали, які порушують законодавство та професійні стандарти. На сайтах організацій розміщено спеціальну форму для подання публічної скарги. Поскаржитися може кожен, анонімні скарги не розглядаються. Цей механізм слугує для оперативного консультування щодо порушень у ЗМІ. У разі якщо подані матеріали свідчать про наявність складної ситуації, організації передають скарги до розгляду в Комісію журналістської етики та Незалежну медійну раду. Короткі запитання до ініціативи та реакції на висновки можна надіслати за адресою [email protected]

Висновок №172 щодо матеріалів із сайту інтернет-видання "Коло" "Це плата за 8 років Вата Шоу: Андрій Карпов, секретар міської ради Полтави збирає собі на операцію" та "Андрій Карпов Полтава, який збирав гроші собі на операцію, повідомив, що лікування безкоштовне"

І. Дані щодо скарги та оскаржених матеріалів

1. 10 листопада 2022 р. до Ініціативи "МедіаЧек" надійшло прохання від журналістки дати оцінку її матеріалам, зокрема, чи могла журналістка зробити висновок, наведений у заголовку першого матеріалу (про збір грошей на операцію); наскільки критичною виявилася неточність висновку журналістки (гроші збиралися на реабілітацію після операції, як заявив посадовець); чи має право журналістка робити висновки та чи може вона користуватися інформацією із соцмереж? Також журналістка зазначила, що вихід першого матеріалу спричинив конфлікт із секретарем міської ради (про якого йшлося в матеріалі) та її цькування (див. допис у фб).

2. Розглядувані матеріали:

2.1. Матеріал "Це плата за 8 років Вата Шоу: Андрій Карпов, секретар міської ради Полтави збирає собі на операцію", опублікований 26 жовтня 2022 року в рубриці "Допомога", авторкою вказано Тетяну Цирульник. Матеріал на початку містить фото Андрія Карпова (Полтави) на лікарняному ліжку, потім скрин допису з його телеграм-каналу про потрапляння в лікарню та збір матеріальної допомоги. У кінці публікації подано гіперпосилання на наступний матеріал: "Доповнено: Наступного дня Андрій Карпов повідомив, що операція виявилась безкоштовною".

2.2. Матеріал "Андрій Карпов Полтава, який збирав гроші собі на операцію, повідомив, що лікування безкоштовне", опубліковано 27 жовтня 2022 року в рубриці "Здоров’я", авторкою вказано Тетяну Цирульник. На початку вміщено те саме фото Андрія Карпова на лікарняному ліжку, далі той же скрин допису з його телеграм-каналу. А потім скрин нового допису, в якому стверджується, що лікування безкоштовне, а гроші підуть на реабілітацію.

3. В обох матеріалах висвітлюється питання стану здоров’я секретаря міськради міста Полтави та збору ним грошей через потрапляння до лікарні. Другий матеріал є доповненням першого та інформує, що Андрій Карпов заявив: збирає гроші не на операцію, а на реабілітацію після неї.

ІІ. Стандарти журналістської етики, які регулюють цю сферу суспільних відносин

1. Кодекс етики українського журналіста (в ред. 2013 року):

  • "Редакційна обробка матеріалів, включаючи знімки, текстівки, заголовки, відповідність відеоряду та текстового супроводу тощо, не повинна фальсифікувати зміст" (п. 8);
  • "Факти, судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного" (п. 9).

2. Ініціатива не застосовує Закон України "Про медіа" до цього матеріалу, оскільки його випущено 2022 року, тобто до набуття чинності цим законом, і він не може мати зворотної сили.

ІІІ. Оцінка розглядуваних матеріалів

1. У цьому висновку оцінюються суто матеріали "Кола" і дотримання журналістських стандартів у них.

2.  Раніше Ініціатива зазначала, що часто заголовок матеріалу є оцінкою й узагальненням його змісту (див. напр., Висн. № 162, п. 3 розд. ІІІ). Однак інша річ, коли заголовок зводить загальну інформацію матеріалу до чогось конкретнішого для цього повинне бути чітке фактологічне підтвердження.

3. Оскільки питання у зверненні до Ініціативи щодо матеріалів зводяться переважно до їхніх заголовків, то в цьому випадку застосований п. 8 Кодексу етики. Також питання стосуються можливості журналіста подати в матеріалі свої висновки – це питання регулюється першим реченням п. 9 Кодексу етики українського журналіста.

4. Розглядаючи питання, чи випливає з фактів потрапляння пана Карпова на операційний стіл і збору ним пожертв те, що збір призначався для покриття витрат на операцію, Ініціатива вбачає це одним з можливих варіантів, але не обов’язковим. Секретар Полтавської міськради спершу не уточнював безпосередню мету збору коштів, а лише пов’язав його з певними обставинами (хворобою). Збір коштів міг призначатися для покриття витрат на операцію, покриття витрат на реабілітацію, покриття обох цих витрат чи якісь інші речі. 

Зі змісту звернення та матеріалів випливає, що журналістка достеменно не знала, навіщо Андрій Карпов збирає кошти. І припустила, що посадовець робить це для покриття витрат на операцію. Проте подала читачам цю інформацію не як припущення, а як факт. Обидва розглядуваних матеріали за своєю суттю є новинними, де неприпустимі оцінки чи припущення з боку журналістів. Отже, у розглядуваних матеріалах порушено професійний стандарт відокремлення фактів від коментарів, а також порушено п. 8 Кодексу етики, оскільки заголовки не відповідають змісту новин.

Звертаємо увагу, що в другому матеріалі, в тексті якого спростовується, що збір коштів відбувався на операцію, в заголовку однаково вказано саме це ("збирав гроші собі на операцію"). Якщо редакція не мала підтвердження такої інформації й отримала спростування свого припущення від героя матеріалу, то не було підстав повторювати її в заголовку другого матеріалу.

5. Щодо інших поставлених у скарзі запитань Ініціатива "МедіаЧек" зазначає таке. 

МедіаЧек не схильний встановлювати якусь градацію неточностей, яку можуть допустити журналісти в матеріалах. Під неточністю мається на увазі хибне чи непідтверджене подання певної інформації як факту. Неточностям не місце в журналістських текстах. Оцінкам журналістів не місце в новинних матеріалах. Водночас журналісти можуть подавати власні оцінки в інших жанрах, якщо чітко їх ідентифікують та не видають за факти. 

Журналісти можуть використовувати інформацію, подану посадовцем у дописі в соцмережі, але вона має бути перевіреною: чи дійсно це позиція цієї людини, наскільки ця інформація відповідає дійсності. Про перевірку журналістами інформації із соцмереж має бути сказано в матеріалі.

6. Ініціатива "МедіаЧек" засуджує будь-які вияви цькування журналістів.

Ініціатива "МедіаЧек" вважає, що редакція інтернет-видання "Коло" у своїх матеріалах "Це плата за 8 років Вата Шоу: Андрій Карпов, секретар міської ради Полтави збирає собі на операцію" та "Андрій Карпов Полтава, який збирав гроші собі на операцію, повідомив, що лікування безкоштовне" порушила п.п. 8 і 9 Кодексу етики українського журналіста.

18 травня 2023 року

Liked the article?
Help us be even more cool!