ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Маск каже, що відмовився вмикати Starlink біля Криму через санкції США проти Росії

Маск на технологічній конференції All-In Summit. Фото - скриншот з відеотрансляції
Маск на технологічній конференції All-In Summit. Фото - скриншот з відеотрансляції

Засновник мережі супутникового зв'язку Starlink Ілон Маск заявив, що його відмова активувати Starlink на запит України на території Криму у 2022 році була зумовлена санкціями США проти Росії. 

Про це він сказав на технологічній конференції All-In Summit, повідомляє Liga.net.

“Причина, через яку Starlink був вимкнений, насправді була в тому, що США ввели санкції проти Росії. Вони охоплюють Крим, і нам не дозволено запускати з'єднання”, – сказав він, підтвердивши, що він отримував відчайдушні дзвінки та повідомлення від українських офіційних осіб.

За словами Маска, він пішов би на ввімкнення Starlink над Кримом, попри чинні обмеження, у тому разі, якби надійшла директива від Президента США Джо Байдена.

Як повідомляв ІМІ, 12 вересня сенаторка від Демократичної партії США Елізабет Воррен закликала провести розслідування щодо компанії SpaceX після того, як її гендиректор Ілон Маск визнав, що заблокував Україні доступ до супутникової мережі Starlink під час атаки на російські військові кораблі біля узбережжя Криму.

7 вересня 2023 року телеканал CNN з посиланням на біографа Маска Волтера Айзексона повідомив, що Ілон Маск таємно змусив інженерів вимкнути супутникову мережу Starlink, щоб завадити українській атаці на російський флот у Криму. Рішення Маска нібито було зумовлене страхом, що Росія відповість ядерною зброєю. Страхом, який, стверджує Айзексон, спричинили розмови Маска з російськими високопосадовцями.

Зі свого боку Ілон Маск заявив, що не вимикав супутниковий зв'язок Starlink для дронів поблизу узбережжя Криму, а відмовився його там вмикати на запит України, щоб зашкодити атаці України на російський військово-морський флот у Севастополі.

У жовтні 2022 року CNN заявив, що компанія Ілона Маска SpaceX повідомила Пентагону про відмову фінансувати служби супутникового зв'язку Starlink в Україні. Компанія Маска зазначила в листі, що “більше не може продовжувати фінансувати сервіс Starlink, як це було раніше”. У листі також міститься прохання до Пентагону взяти на себе фінансування урядового та військового використання Україною системи Starlink. Маск підтвердив такий намір.

На початку жовтня 2022 року Ілон Маск відхилив запит України на розширення його супутникового сервісу на територію окупованого Росією Криму. Гендиректор SpaceX ще тоді заявив, що боїться, що спроба звільнити півострів від російських окупантів може призвести до ядерної війни.

Liked the article?
Help us be even more cool!