ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Марафон "Реванш соросятні" на ZIK розпалював ксенофобію та антисемітизм – Незалежна медійна рада

24.12.2020, 12:40
Фото – скриншот з відео ZIK
Фото – скриншот з відео ZIK

Незалежна медійна рада (НМР) знайшла в телемарафоні "Реванш соросятні", анонсованому на 13 листопада на телеканалі ZIK, порушення закону, Кодексу етики українського журналіста та Редакційного статуту телеканалу ZIK і констатувала фактичну бездіяльність державного регулятора щодо такого контенту.

Про це йдеться у висновку НМР, повідомляється на сайті Незалежної медійної ради.

Телемарафон НМР розглянула за зверненням виконавчої директорки Інституту масової інформації Оксани Романюк щодо наявності або відсутності порушень професійних журналістських стандартів з боку телеканалу ZIK, поширення мови ворожнечі та маніпуляцій.

НМР зазначила, що детально розглянула низку сюжетів і ввімкнень, що вийшли в ефірі телеканалу ZIK 13 листопада і були присвячені діяльності Джорджа Сороса та нібито пов’язаних з ним в Україні осіб та організацій, яких зневажливо називають "соросятами".

Незалежна медійна рада звернула увагу, що ZIK "записав" до числа "спільників Джорджа Сороса" чимало представників влади й громадянського сектору, але не подав коментарів жодного з них, як і коментарів самого Сороса. Також журналісти і ведучі телеканалу змішували подання фактів із власними оцінками, не посилалися на джерела інформації. "Аудиторії телеканалу подали й фактично нав’язали тільки одну точку зору, маніпулюючи думкою глядачів", – зазначено у висновку.

НМР зауважила, що телеканал ZIK не вперше порушує питання зовнішнього впливу на Україну, але впливу лише з боку умовного "Заходу". Питання впливу з боку Російської Федерації на цьому каналі не порушують. "З боку телеканалу майже прямим текстом говориться про намагання Джорджа Сороса взяти українську владу під свій контроль, що відповідає ознакам теорії змови", – йдеться у висновку.

За висновком НМР, в ефірі телемарафону "Реванш соросятні" наявні ознаки мови ворожнечі щодо організацій, які отримують підтримку від західних донорів, а сам контент розпалює ксенофобію та антисемітизм. А це є порушенням вимог Закону "Про телебачення і радіомовлення" (абзац 6 частини 2 статті 6).

Також телеканал ZIK, висвітлюючи питання впливу Джорджа Сороса та нібито пов’язаних з ним осіб, не дотримався вимог посилання на джерела інформації, її об’єктивності (неупередженості), збалансованості й повноти, відокремлення фактів від коментарів та оцінок. А це є порушенням вимог Закону "Про телебачення і радіомовлення" (абзац 13 частини 2 статті 6, пункт "в" частини 1 статті 59), Кодексу етики українського журналіста (пункти 6, 9, 10, 15) та власного Редакційного статуту телеканалу ZIK (пункти 4.2, 6.6, 7.1, 8.1, 8.11, 8.14–8.17, 12.1–12.4).

Крім того, НМР констатувала фактичну бездіяльність державного регулятора – Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, яка належним чином не реагує на такий контент телеканалу ZIK. Подібний телемарафон канал уже проводив, і НМР уже давала йому оцінку. 29 травня 2020 року НМР оприлюднила висновок щодо телемарафону "Тхне Соросом", який ZIK транслював 28 лютого 2020 року. Тоді НМР знайшла ознаки мови ворожнечі, антисемітизму, порушення журналістських стандартів, вимог законодавства та Редакційного статуту телеканалу ZIK і запропонувала Національній раді детально промоніторити канали ZIK, NewsOne та "112 Україна" з огляду на систематичну пропаганду однієї партії, "Опозиційної платформи – За життя".

Як повідомляв ІМІ, 26 листопада 2020 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила телеканалу ZIK (ТОВ "Телерадіокомпанія "Нові комунікації", Львів) позапланову безвиїзну перевірку через ознаки розпалювання ворожнечі й ненависті в анонсі телемарафону "Реванш соросятні".

28 лютого 2020 року на телеканалі ZIK відбувся телемарафон "Тхне Соросом". Уже в анонсі марафону співробітники телеканалу протягом усього дня обговорювали "мережу фанатів американських грошенят Сороса", які "захопили Україну". Телеканал ZIK стверджує, що "Джордж Сорос вирішив привласнити… цілі країни" і "особливо успішно він зайшов в Україну".

28 лютого 2020 року міжнародний фонд "Відродження" закликав медійну спільноту дати оцінку медіапродуктам телеканалу ZIK, зокрема телемарафону "Тхне Соросом".

2 березня 2020 року коаліція громадських медіаорганізацій у складі Комісії з журналістської етики, "Платформи прав людини", Українського інституту медіа та комунікацій, StopFake, "Жінок у медіа" та медійні організації закликали Нацраду і правоохоронців дати оцінку телемарафону про Сороса.

6 березня 2020 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову виїзну перевірку телеканалу ZIK (ТОВ "ТРК "Нові комунікації") через трансляцію марафону "Тхне Соросом".

Liked the article?
Help us be even more cool!