ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Міжнародний фонд "Відродження" закликає медійну спільноту дати оцінку медіапродуктам телеканалу ZIK

28.02.2020, 12:22
Фото – скриншот з відео ЗІК
Фото – скриншот з відео ЗІК

Міжнародний фонд "Відродження" закликає медійну спільноту дати оцінку медіапродуктам телеканалу ZIK. Про це повідомляється на сайті фонду.

Фонд звертає увагу, що сьогодні, 28 лютого, на телеканалі ZIK проходить телемарафон “Тхне Соросом”. Уже в анонсі марафону, звертає увагу фонд, співробітники телеканалу протягом усього дня обговорювали "мережу фанатів американських грошенят Сороса", які "захопили Україну". Телеканал ZIK стверджує, що "Джордж Сорос вирішив привласнити… цілі країни" і "особливо успішно він зайшов в Україну".

"Ми вважаємо, що зміст телемарафону перенасичений неправдивою інформацією, маніпуляціями та мовою ворожнечі. Під виглядом фактів глядачам пропонують пропагандистські наративи, що раніше використовувались в авторитарних країнах і були багаторазово спростовані. Часто ці наративи є взаємозаперечними", – йдеться в заяві. 

У фонді зазначають, що з початку року це вже п’ятий випадок появи на телеканалі дискредитаційних матеріалів, що містять неправдиву інформацію, маніпуляції та мову ворожнечі щодо фонду та Джорджа Сороса (попередні матеріали – 1, 2, 3, 4). 

"Водночас у самому змісті медіапродуктів "телемарафону" ми бачимо не тільки виклик, але і можливість ще раз привернути увагу суспільства до питань відповідальності та етики у взаєминах між суспільством і тими, хто претендує на роль чесних медіа. Цей випадок надає значний матеріал для експертного аналізу та навчання. Чим відрізняються журналістика і пропаганда? Як чужі наративи та мова ненависті "вкидаються" в український інформаційний простір? Як працює підміна понять? Чому розпалювання ворожнечі та свобода слова – несумісні поняття?" – йдеться в заяві.

Так, фонд закликає українських медіаекспертів, журналістів, юристів, зокрема членів Незалежної медійної ради, Комісії з журналістської етики, Медіаруху та інших фахових спільнот, "уважно подивитися телемарафон ZIK "Тхне Соросом" і допомогти українському суспільству нарешті розібратися":

  • чи можна медійні продукти, які випускає телеканал ZIK, вважати журналістикою відповідно до стандартів професії;
  • чиї наративи поширюють журналісти телеканалу ZIK, звідки вони походять;
  • чи присутні в ефірі телеканалу ZIK ознаки мови ворожнечі, неправдивої інформації та маніпулювання суспільною свідомістю;
  • які уроки і висновки має зробити українська медіаспільнота і суспільство загалом після перегляду таких "продуктів", як телемарафон "Тхне Соросом".

"Міжнародний фонд "Відродження" поважає свободу слова і протягом останніх 30 років залишається одним з рушіїв її розвитку та захисту в Україні. Проте ми переконані, що між свободою медіа і свідомим маніпулюванням, поширенням дезінформації та мови ворожнечі є істотна різниця, яку демократичне суспільство не повинне толерувати", – йдеться в заяві.

Як повідомляв ІМІ, 16 січня 2020 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову виїзну перевірку львівському телеканалу ZIK (ТОВ “ТРК “Нові комунікації”) через зафіксовану в ефірі телеканалу брутальну лексику під час трансляції брифінгу МВС щодо вбивства Павла Шеремета. 

9 січня 2020 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланові виїзні перевірки телеканалам Z ZIK (“ТРК “Нові комунікації”, Львів) через ознаки розпалювання ворожнечі в ефірах передачі “Кожен з нас Президент”.

Телеканали ZIK вважає рішення Нацради щодо призначення позапланових перевірок тиском та обмеженням роботи ЗМІ.

Liked the article?
Help us be even more cool!