ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада перевірить ZIK через анонс телемарафону "Реванш соросятні"

26.11.2020, 13:50
Фото – скриншот з відео ZIK
Фото – скриншот з відео ZIK

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила 26 листопада телеканалу ZIK (ТОВ "Телерадіокомпанія "Нові комунікації", Львів) позапланову безвиїзну перевірку через ознаки розпалювання ворожнечі й ненависті в анонсі телемарафону "Реванш соросятні".

Про це повідомляється на сайті Нацради.

Анонс телемарафону Нацрада зафіксувала під час моніторингу 11 та 12 листопада. Відомство зазначає, що в анонсі містяться висловлювання, які мають ознаки розпалення ворожнечі й ненависті та можуть бути розглянуті як підбурювання до певних негативних дій насильницького характеру і такі, що спричиняють відчуття неприязні, ворожнечі до певних категорій людей або до окремих представників цих категорій.

"Поширювані в анонсі лексеми мають ознаки прихованого заклику глядача до розпалення ворожнечі стосовно невизначеної соціальної категорії "соросята" та осіб за ознаками їх належності до громадянства США (приватних і посадових осіб) щодо яких телерадіокомпанія формує поведінку адресата мовлення, використовуючи методи мовленнєвого маніпулювання свідомістю, впливу на психіку глядача. Вона формує у глядача бажання діяти або відчуття необхідності дій проти вказаних категорій і осіб за ознаками належності до цих категорій, розпалюючи до них відчуття ненависті через те, що, на думку керівництва телерадіокомпанії, саме вони винні в трагедіях українського народу із 2014 року", – зазначає Нацрада. 

Нацрада перевірить дотримання телеканалом абзаців 3, 4, 6 частини другої статті 6, пунктів "а" та "в" частини першої статті 59 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" та частини першої статті 28 Закону України "Про інформацію". 

Ці норми не допускають використання телерадіоорганізацій для закликів до насильницької зміни конституційного ладу України; закликів до розв’язування агресивної війни або її пропаганди та/або розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті; пропаганди винятковості, зверхності або неповноцінності осіб за ознаками їхніх релігійних переконань, ідеології, належності до тієї чи іншої нації або раси, фізичного або майнового стану, соціального походження; телерадіоорганізація зобов’язана дотримуватися законодавства України та вимог ліцензії; поширювати об’єктивну інформацію тощо.

Перевірка буде проведена в період із 14 до 29 грудня.

Як повідомляв ІМІ, 28 лютого на телеканалі ZIK відбувся телемарафон "Тхне Соросом". Уже в анонсі марафону співробітники телеканалу протягом усього дня обговорювали "мережу фанатів американських грошенят Сороса", які "захопили Україну". Телеканал ZIK стверджує, що "Джордж Сорос вирішив привласнити… цілі країни" і "особливо успішно він зайшов в Україну".

28 лютого міжнародний фонд "Відродження" закликав медійну спільноту дати оцінку медіапродуктам телеканалу ZIK, зокрема телемарафону "Тхне Соросом".

2 березня коаліція громадських медіаорганізацій у складі Комісії з журналістської етики, "Платформи прав людини", Українського інституту медіа та комунікацій, StopFake, "Жінок у медіа" та медійні організації закликали Нацраду і правоохоронців дати оцінку телемарафону про Сороса.

6 березня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову виїзну перевірку телеканалу ZIK (ТОВ "ТРК "Нові комунікації") через трансляцію марафону "Тхне Соросом".

Liked the article?
Help us be even more cool!