ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Малайські режисери через цензуру втрачають надію на міжнародний успіх

08.02.2024, 13:15

2023 рік був дуже вдалим для малайських режисерів, зокрема на Каннському кінофестивалі й на премії "Оскар", але посилення цензури в країні й погрози викликають у них побоювання, що глобальний успіх може довго не протривати, пише Reuters

Як зазначає агенція, Малайзія зазвичай обмежує контент, який уряд вважає образливим або таким, що суперечить релігійним, культурним і моральним цінностям, але того місяця проти двох режисерів фільму "Mentega Terbang"  висунули кримінальні звинувачення в "образі релігійних почуттів".

У стрічці йдеться про мусульманку-підлітка, яка випробовує різні релігії й намагається впоратися зі скорботою втрати. Фільм вийшов на екрани 2021 року на стримінговому сервісі Viu. Інтернет-платформи в Малайзії не підпадають під закони про цензуру кіно.

Втім, у лютому 2023 року Viu припинив показ фільму через обурення деяких мусульманських груп, яким певні сцени здалися порушенням учень ісламу.

У серпні міністерство внутрішніх справ Малайзії, якому підпорядкована Рада цензури кіно, заборонило будь-які покази стрічки, заявивши, що та "суперечить суспільним інтересам", а команда фільму, зокрема режисер Хаїрі Анвар, отримувала погрози смертю.

"Окрім середовища несвободи режисерам тепер доводиться думати про безпекові та юридичні проблеми. Це точно створить атмосферу страху", – каже режисер Бардул Гішам Ісмаїл, відомий своїми стрічками "Марьям з ранку до вечора" (Maryam Pagi Ke Malam)  і "Подорож у Теренґану".

Ані міністерство внутрішніх справ, ані малайська національна кінокорпорація не відповіли на звернення Reuters по коментар.

Раніше уряд Малайзії неодноразово відкидав звинувачення в придушенні опозиції, заявляючи, що бажає зупинити поширення шкідливого контенту на тему раси й релігії.

Фільми, де Рада цензури кіно вбачає надмірне насильство, непристойність, критику влади чи ісламу або зображення одностатевих стосунків, часто бувають заборонені до показу або ж допущені з купюрами.

Хаїрі Анвар відмовився від прямих коментарів щодо кримінального провадження проти нього, але зазначив, що малайські фільми ризикують втратити зацікавленість внутрішніх і закордонних інвесторів через потенційне обурення консервативних груп та потужну урядову цензуру.

Деякі режисери також стверджують, що суворі обмеження призводять до самоцензури: на ухвалення подаються лише "безпечні й застійні" фільми.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!