ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Максим Лациба: «Будемо звертатися до нового омбудсмена взяти на себе функцію контролю за виконанням Закону «Про доступ до публічної інформації»»

08.05.2012, 05:30
Керівник програм Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба, підбиваючи підсумки року дії Закону «Про доступ до публічної інформації», перерахував ті недоліки, яких припустилася влада при імплементації Закону.
По-перше, не було внесено необхідних змін до інших законів, що дозволило б повнокровно використовувати положення Закону.
 
«За старими нормами міністерстав та відомства дуже часто ховаються і не відкривають необхідну інформацію, хоч вони тим самим порушують філософію та норми цього закону», - наголосив Максим Лациба.
 
Зміни мають бути внесені Законів має бути внесені до більші ніж 50 законів. Учора, 7 травня, Кабмін скерував до Верховної Ради відповідний законопроект, загалом позитивно оцінений медіа-організаціями.
 
По-друге, досі не ухвалено нової інструкції про порядок використання грифів «Для службового користування», яка би мала полегшити доступ до публічних документів. Проект такої інструкції, розроблений Державною архівною службою України, за словами пана Лациби, навпаки пропонує СБУ перетворитися на «монстра, що контролюватиме всіх розпорядників інформації. Це повернення до тотального контролю спецслужб».

Пропозицією громадських організація для вирішення цієї проблеми буде виведення контролю над проблемами доступу до публічної інформації від Держтелерадіо (оскільки цей орган як належний до виконавчої влади не може бути контрою чим органом) до омбудсмена. «Будемо звертатися до нового омбудсмена п. Лутковської взяти це під свою опіку».
«У Європі, - додав експерт, - узагалі є окремо Уповноважений зі справ доступу до публічної інформації, або ж ці функції виконує окремо уповноважений зі справ людини».  
Максим Лациба назвав також проблемні точки, що існують при імплементації Закону:
 
1) не створено відкритих реєстрів публічних документів;
2) інформація, що оприлюднюється владою, не є повною;
3) відмова у наданні публічної інформації під приводом «захисту персональних даних».
 
 
ІМІ


 
Liked the article?
Help us be even more cool!