ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Литва розглядає заяву про відмивання Шарієм отриманих від влади Росії коштів – Фейгін

06.08.2021, 16:02
Фото – ms.detector.media
Фото – ms.detector.media

Генеральна прокуратура Литви підтвердила отримання, реєстрацію та розгляд заяви від російського юриста Марка Фейгіна про порушення проти блогера Анатолія Шарія кримінальної справи за відмивання в ЄС коштів, злочинно отриманих від влади РФ.

Про це Фейгін повідомив Укрінформу.

“Днями отримав листа від моїх адвокатів у Литві, які відвідали литовську прокуратуру. Там їм підтвердили отримання, реєстрацію та розгляд нашої заяви про порушення проти Шарія кримінальної справи в ЄС за відмивання злочинно отриманих коштів від влади Росії і придбання на них нерухомості в Іспанії”, - сказав Фейгін.

Згідно з його поясненням, на момент вчинення цього діяння, в 2019 році, Шарій був зареєстрований індивідуальним підприємцем у Литві. При цьому він придбав в іспанській Каталонії два дорогі об'єкти нерухомості вартістю понад мільйон євро. При цьому є свідчення, що в цей самий період на рахунок російського Райффайзен банку Шарію було перераховано з Росії, як мінімум, 670 тисяч євро. Відповідно до закону, Шарій мав задекларувати джерело отримання доходу, підтвердити законність його отримання і заплатити з нього податки в Литві, чого зроблено не було.

“Хочу підкреслити, що ця справа не цивільна, а кримінальна. Тепер у литовської прокуратури є підстави викликати Шарія в країну для отримання пояснень, але, думаю, він побоїться приїхати, побоюючись депортації в Україну. Тоді Шарій може бути в оголошений в розшук в ЄС”, - пояснив Фейгін.

Юрист вважає, що розгляду цього позову варто очікувати до винесення рішення за позовом Шарія, який намагається оскаржити рішення Департаменту міграції Литви, який позбавив його статусу біженця.

Як повідомляв ІМІ, 27 липня юрист Марк Фейгін повідомив, що литовський суд відмовив блогеру Анатолію Шарію в оскарженні рішення департаменту міграції Литви, тепер він повинен буде покинути ЄС.

16 лютого 2021 року СБУ повідомила про підозру в скоєнні злочину громадянину України Анатолію Шарію за двома статтями Кримінального кодексу України – ч. 1 ст. 111 (“Державна зрада”) та ч. 1 ст. 161 (“Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками”). Шарія викликали на допит 22 лютого до СБУ.

22 лютого СБУ повідомила, що розцінює неявку Шарія на допит як ухилення від слідства. 

25 лютого СБУ оголосила Шарія в державний розшук. 

1 березня СБУ скерувала до Київської міської прокуратури запити про міжнародну правову допомогу і необхідні матеріали для організації та проведення слідчих дій на території інших країн у кримінальному провадженні стосовно Анатолія Шарія.

31 травня українські ЗМІ повідомили, що Литва позбавила статусу біженця політика та блогера Анатолія Шарія, підозрюваного в Україні в державній зраді. 10 травня 2021 року Шарію анулювали всі документи та оголосили його персоною нон ґрата. Шарій оскаржив рішення Литви щодо позбавлення його статусу біженця.

8 червня СБУ повідомила, що провела обшуки в засновників громадської організації “Партія Шарія”, причетних до розповсюдження в столичному регіоні агітації із закликами до зміни меж території або державного кордону України. Відкрито кримінальні провадження за статтями про зазіхання на територіальну цілісність України (ч. 1 ст. 110 КК) і підроблення документів (ч. 3 ст. 358 КК). Слідчі дії тривають.

За даними ЗМІ, Шарій проживає наразі в Іспанії.

Liked the article?
Help us be even more cool!