ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Литовського режисера Мантаса Кведаравічюса вбили під час спроби вивезти з Маріуполя цивільних – "Проект"

14.10.2022, 15:00
Фото: Arno Strumilos
Фото: Arno Strumilos

Литовського режисера Мантаса Кведаравічюса вбили у квітні, коли він намагався вивезти з Маріуполя трьох жінок, одна з них мала місячну дитину. До його вбивства може бути причетний ополченець із так званої "ДНР" Павло Мусієнко (позивний Паштет). 

Про це йдеться в репортажі "Проекта", журналісти якого поговорили з учасницями подій, повідомляє "Настоящее время".

Одна з жінок, яким допомагав режисер, Ангеліна Сосновська розповіла "Проекту", що мікроавтобус, на якому вони збиралися залишити місто, був припаркований у сусідньому районі Маріуполя. Дістатися до нього треба було пішки, близько трьох кілометрів. Відстань невелика, проте через безперервні обстріли жінки разом з режисером і водієм діставалися до нього цілу добу короткими перебіжками. Коли вони проходили через двір будинку на бульварі Богдана Хмельницького, Кведаравічюса і водія, що його супроводжував, затримали. Як виявилось, у цьому будинку розташовувався опорний штаб військових із Росії та "ДНР".

Після затримання жінки сховались у квартирі одного з мешканців будинку. Кілька разів вони ходили до російських військових та просили відпустити їхніх супутників. У результаті режисер так і залишився з російськими військовими, відпустили лише водія. Пізніше той розповів, що в штабі військові змусили їх роздягнутися. Вони оглядали тіла чоловіків у пошуках татуювань, слідів від зброї та бронежилета. У Кведаравічюса побачили синець на спині. Сосновська в розмові з журналістами припустила, що його могла залишити її сумка, яку допоміг нести режисер.

Кведаравічюса так і не відпустили. Жінки самі пішли до машини та зустріли там дружину режисера Ганну Білоброву. Дізнавшись про те, що сталося, вона вирушила на пошуки чоловіка і через шість днів знайшла його тіло на купі сміття неподалік того місця, де його востаннє бачили живим.

Поговорити з журналістами також погодилися мешканці будинків на бульварі Хмельницького, де розміщувався штаб російських військових. Вони підтвердили, що наприкінці березня район цього будинку контролювали військові РФ та "ДНР". Один з "деенерівців" користувався позивним Паштет. Редакція "Проекта" знайшла в соцмережах двох військових з "ДНР" із такими позивними. У чоловікові на ім'я Павло Мусієнко жінки, яких намагався вивезти Кведаравічюс, невпевнено впізнали того, хто був під час затримання режисера.

Журналісти написали йому повідомлення в однокласниках, але він відповів, що в боях у Маріуполі не брав участі. Проте представники слідчих органів Литви, які розслідують убивство Кведаравічюса, розповіли, що Мусієнко "входить до поля зору слідства, його причетність до затримання Кведаравічюса встановлюється".

Спочатку повідомлялося, що Кведаравічюс загинув під обстрілом у Маріуполі. Ця версія була вигадана, щоб його дружина змогла вивезти тіло через територію Росії. Режисер поїхав до Маріуполя, щоб зняти продовження свого фільму.

Один з останніх фільмів Кведаравічюса, "Маріуполіс", розповідав про місто, за яке йшли запеклі бої. Це була стрічка про прифронтове життя, в якій майже не було політики: до картини було внесено лише сцену святкування 9 травня, коли на головній площі Маріуполя сперечалися прихильники Росії з георгіївськими стрічками та ті, хто вийшов туди з українським символом перемоги – червоним маком.

Кведаравічюс також є автором документального фільму "Барзах" про кадировську Чечню, який режисер знімав таємно.

Як повідомляв ІМІ, про загибель у Маріуполі Мантаса Кведаравічюса стало відомо на початку квітня. Спочатку повідомлялося, що в його машину влучила ракета. Згодом з'явилась інформація, що його захопили та вбили російські військові.

Про обставини загибелі Кведаравічюса повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. За даними омбудсмена, він потрапив у полон до рашистів, які згодом його розстріляли. "Тіло режисера окупанти викинули на вулицю. Його дружина, ризикуючи життям, вивезла тіло з блокованого міста та привезла до Литви. Справжня причина загибелі режисера раніше не озвучувалася заради її безпеки", – йдеться в повідомленні.

Liked the article?
Help us be even more cool!