ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Режисера Кведаравічюса полонили й застрелили російські військові – журналістка

08.04.2022, 20:55
Фото: Arno Strumilos
Фото: Arno Strumilos

Литовського режисера Мантаса Кведаравічюса, який загинув в окупованому Маріуполі, застрелили російські військові. Про це повідомляє delfi.lt з посиланням на українську журналістку Альбіну Львутіну, яка була знайома з режисером. 

Раніше литовські ЗМІ повідомляли, що в його авто могла влучити ракета під час спроби евакуації з міста.

“Бездушні російські військові взяли Мантаса в полон і вбили. А потім просто кинули. Його героїчна дружина зробила неймовірне. Вона змогла під обстрілами знайти його тіло в Маріуполі й вивезти в рідну Литву. Щоб її саму не вбили, щоб тіло не знищили, треба було приховати інформацію”, – написала журналістка.

За її словами, Мантас загинув не 2 квітня, а раніше. На той момент дружина вже намагалася вивезти його тіло через Росію.

Про загибель Кведаравічюса в окупованому Маріуполі стало відомо 3 квітня.

Також про обставини загибелі Мантаса Кведаравічюса у Маріуполі повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

За даними омбудсмена, він потрапив у полон до рашистів, які згодом його розстріляли. “Тіло режисера окупанти викинули на вулицю. Його дружина, ризикуючи життям, вивезла тіло з блокованого міста та привезла до Литви. Справжня причина загибелі режисера раніше не озвучувалась заради її безпеки”, - йдеться у повідомленні.

Мантас Кведаравічюс народився 1976 року. Отримав ступінь магістра культурної антропології в Оксфордському університеті. У 2011 році створив документальний фільм “Барзах” про зруйновану війною Чечню. Прем'єра фільму відбулася на Берлінському кінофестивалі, він отримав премію Amnesty International. 

Кведаравічус фільмував у гарячих точках. У 2016-му зняв документальний фільм “Маріуполь” про місто, яке за рік до того опинилося на передовій російсько-української війни. Фільм був показаний на Берлінському кінофестивалі.

Liked the article?
Help us be even more cool!