ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

КримSOS закликає дотримуватися правил безпечної комунікації на тимчасово окупованих територіях України

04.05.2023, 12:46
Фото – Facebook.com / tamila.tasheva
Фото – Facebook.com / tamila.tasheva

Громадська організація “КримSOS” рекомендує жителям окупованого Криму дотримуватися правил безпечної комунікації, оскільки Росія посилює тиск за проукраїнську позицію. Про це повідомляється на сайті організації.

За даними організації, окупанти карають жителів окупованого Криму за статтею “дискредитація армії РФ” чи “демонстрація нацистської символіки”. 

“Будь-які прояви спротиву окупації жителями тимчасово окупованих територій у соцмережах або публічних місцях можуть призвести до адміністративних покарань або кримінального переслідування”, – зазначає КримSOS.

2 травня в соціальних мережах поширилося відео, на якому житель окупованої Ялти на запитання про те, чи боїться він контрнаступу ЗСУ відповів: “Ми за Україну”. 

Згодом окупанти відшукали юнака, доправили до відділку окупаційної поліції та змусили записати відео з “вибаченнями”.

У зв’язку з цим КримSOS наполегливо рекомендує жителям тимчасово окупованих територій України:

  • не робити репост новин та матеріалів проукраїнського змісту в соцмережах та видалити всі попередні подібні репости зі своїх сторінок і груп;
  • не залишати проукраїнські коментарі під публікаціями окупаційних ЗМІ, блогерів тощо з особистих акаунтів;
  • не залишати коментарі під публікаціями українських медіа, блогерів, державних діячів тощо в соціальних мережах та на сайтах ЗМІ з особистих акаунтів;
  • не ставити реакції під публікаціями заборонених та "небажаних" у росії організацій (включно з КримSOS) у соціальних мережах;
  • не виголошувати проукраїнські гасла та наративи в публічному просторі (особливо в коментарях окупаційним ЗМІ та блогерам), якщо ваша особа може бути надалі ідентифікована.

Крім того, КримSOS повідомив, що з березня 2022 року окупаційні суди розглядали адміністративні справи про “дискредитацію армії РФ” у Криму щонайменше 284 рази. Більшість із них стосуються публікації в соцмережах, які суперечать позиції Кремля. Наразі відомо про щонайменше три кримінальні справи щодо “дискредитації російської армії”, заведені в окупованому Криму, зазначають правозахисники.

Аналітик КримSOS Євгеній Ярошенко повідомив, що за часи окупації в Криму склалася систематична практика переслідування за українську символіку, атрибути та інші вияви проукраїнських поглядів. 

Нагадаємо, 27 березня 2023 року генпрокуратура РФ визнала КримSOS “небажаною” організацією через діяльність, яка “загрожує безпеці та конституційному устрою РФ”.

Liked the article?
Help us be even more cool!