ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Комітет зі свободи слова порадив журналістам і посадовцям Миколаївської ОДА помиритися

06.03.2020, 12:14
Фото – nikvesti.com
Фото – nikvesti.com

Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова розглянув 5 березня питання з недопуском журналістів миколаївських видань "НикВести" та "Мой город" на пресконференцію голови Миколаївської ОДА Олександра Стадніка та запропонував сторонам врегулювати конфлікт без кримінального провадження.

Про це повідомляє представниця ІМІ в Миколаївській області.

Миколаївську ОДА на засіданні комітету представляла прессекретарка Президента України Юлія Мендель, поліцію – спікер МВС Артем Шевченко, а журналістів – головний редактор "НикВести" Олег Деренюга.

Під час обговорення проблеми Юлія Мендель визнала, що посадовці Миколаївської ОДА показали себе не з кращого боку та запропонувала вирішити конфлікт мирним шляхом. 

Голова комітету Нестор Шуфрич зазначив, що це перший випадок, коли представники влади визнали, що посадовці ведуть себе негарно щодо журналістів. 

Редактор "НикВести" Олег Деренюга зазначив, що сприятиме тому, щоб кореспонденти видання відкликали свою заяву до поліції щодо перешкоджання їхній діяльності в разі, якщо голова Миколаївської ОДА все ж таки проведе відкриту пресконференцію, де відповість на всі запитання ЗМІ. 

Парламентський комітет вирішив повернутися до розгляду цього питання за місяць. За це проголосували три з п'яти членів комітету.

Як повідомляв ІМІ, 21 лютого журналісти видань "Мой город" та "НикВести" звернулися до правоохоронних органів через те, що голова облдержадміністрації Олександр Стаднік та посадовці ОДА не допустили їх до участі в зустрічі з представниками газет. 

У приміщенні Миколаївської ОДА відбулася зустріч голови облдержадміністрації з представниками обласних, районних та міських друкованих засобів інформації. Зустріч, ініційована Кризовим медіацентром, проходила у форматі "колективного інтерв’ю" – фактично пресконференція, де журналісти отримали відповіді на запитання, що стосувалися суспільно важливих тем, зокрема стану ремонту доріг, децентралізації, медичної реформи тощо. 

Проте на вимогу голови ОДА Олександра Стадніка представників ЗМІ вигнали з приміщення, де відбувався захід, а двері зачинили на замок.

Коментуючи ситуацію, виконувачка обов’язків начальника управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Олена Іваненко заявила, що формат заходу передбачав участь у ньому лише представників газет, а не інтернет-ЗМІ.

21 лютого поліція відкрила кримінальне провадження за ст. 171 Кримінального кодексу за заявою журналістки місцевого видання про перешкоджання її професійній журналістській діяльності, яке полягало в штучно створених  посадовцями Миколаївської ОДА обмеженнях щодо одержання інформації.

Liked the article?
Help us be even more cool!